Илия Раев, БЧК – Варна: Тази година не правихме традиционния коледен концерт защото съвпадна с деня на траур

БЧК

 

За мероприятията на БЧК на Коледните и Новогодишните празници, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Илия Раев, председател на областната организация на БЧК – Варна

„Фокус”: Г-н Раев, каква помощ оказа БЧК – Варна на деца, пострадали тази година при пътни инциденти, колко деца са подпомогнати и какъв е размерът на сумата?

Илия Раев: Наред с всичко, което върши Българският червен кръст /БЧК/, под девиза хуманност за хората, приз последните дни успяхме да зарадваме шест деца от Варна, които са пострадали при пътно-транспортни произшествия. Те получиха по едно плюшено мече на младежкия червен кръст и всеки получи лична сума от 600 лв., с която да облекчат своето лекуване и възстановяване. Малко преди това над 600 варненци, които са социално уязвими, а това става чрез Дирекция „Социално подпомагане“, прави се предварителен списък кои са тези хора, които отговарят на критериите и им се дават покани. Те присъстват на едни концерт. Това вече се прави десет години. Тази година съвпадна с денят на траур. Всички изпълнители излязоха на сцената. Нямаше концерт, никой не пя. Там бяха институциите. Църквата поднесе едно трогателно слово към хората в залата.след това отношение взе зам.-кметът Коста Базитов. Присъстваха областният управител на Варна Стоян Пасев и други институции, така че уважихме денят на траур, но в същото време зарадвахме хората с думи. Най-накрая те се хванаха за ръка и помълчава една минута в съпричастност и помощ за Хитрино. На излизане от залата традиционно, съвместно с община Варна, раздаваме по един хранителен пакет на хората за Коледа – една голяма чанта със стоки от първа необходимост. Всеки получи това като едно внимание към хората.

„Фокус”: Какви други инициативи предприехте по празниците?

Илия Раев: Много са инициативите и с най-различни профили – в кръводаряване, във водноспасителна дейност, в първа долекарска помощ. През годината ние сме обучили над 4 000 души по първа долекарска помощ, които при произшествия да могат да дадат веднага първа помощ на пострадалите хора. През тази година сме обучили и над 1000 човека по водно спасяване за спасители, а освен това сертифицираме всяка година спасителите, които имат документ по водно спасяване, дали в новата календарна година те отговорят на условията и сме сертифицирали над 600 души. Когато говоря за водно спасяване трябва да кажа, че проведохме международно състезание за млад спасител през лятото. Участваха хора от много места от цяла България. 120 деца два дни мереха сили в к.к. „Камчия“, където те показаха уменията си. Вълната беше бурна единият ден, но те издържаха и завършиха успешно това състезание. Млад спасител е дело на нашия зам.- председател Юлиян Страшимиров, който преди години създаде това състезание и то вече много уверено се движи в пространството. Също така БЧК работи по европейската програма за раздаване на храни за социалнослаби. Тази година над 10 000 души са получили храна, различни пакети по различно време. Това са над 120 тона храна, които са преминали през ръцете на нашите доброволци, които пакетират храните, раздават ги на хорото и им помагат да ги пренесат. Това е една голяма помощ за най-уязвимите социланослаби хора. Когато говоря за социално уязвими бих искал да кажа, че в община Вълчи дол ние в момента реализираме програма за топъл обяд за деца в неравностойно положение. Там в три училища, 70 учебни дни безплатен обяд получават 95 деца, които нямат възможност да получат този обяд в къщи и ние го организираме с ръководствата на училищата и на общината във Вълчи дол. Много неща вършим и по кръводаряването, дейностите са най-различни. Нашият младежки червен кръст, които са прекрасни младежи, над 500 деца в цялата област, които имат собствена програма и си работят по нея. Там е и нашият доброволен отряд за работа при бедствия и катастрофи. Те бяха напълно готови да заминат за Хитрино, не се наложи, но въпреки всичко ние оказахме помощ. Благодаря на варненци, че когато отправихме апел втория ден след катастрофата в Хитрино да дарят дрехи, храна завивки и вода и същата вечер бяха получени. БЧК е там, където първите 72 часа има нужда. Първи са пожарната, обикновено веднага след тях сме ние и като беше заразена водата в Хитрино оказахме голяма помощ с раздаването на много вода. БЧК – София подпомогна Хитрино с млади психолози и с обучени планински спасителни кучета, които бяха на терен е работеха. От София дойде е един ТИР с вода, който заедно с колегите от Шумен раздадохме на хората.

„Фокус”: С това ли се изчерпва основната ви дейност през годината?

Илия Раев: Може би още много неща бих могъл да се сетя. Голяма е гамата от дейности, която извършват доброволците на варненската областна организация на БЧК. Основното е хуманизъм. Като казвам хуманизъм се сещам и за думата агресия. Тази година се проведе международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Той е на две години – бианале. Тази година беше академия, където участваха 110 човека – именити актьори, режисьори, киноведи и институции от цялата страна, както и активисти на БЧК, където те за първи път успяха да узнаят как се прави професионален документален филм. Имаше такъв раздел в академията от водещи специалисти, които водеха тази категория.

„Фокус”: Какви ще бъдат акцентите ви и насоките ви на работа през 2017 г.

Илия Раев: Още на четвърти януари започваме с европейската програма за раздаване на помощ на социалнослаби семейства с харни. Това е първи транш. Следващата година в края на есента ще има и международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Ще има и курсове по водно спасяване и по бърза долекарска помощ и кръводаряване. Това са нашите задачи, които традиционно се извършват всяка година. Обучаваме хората преди всичко на превенция за да знаят как да постъпват в трудна обстановка. Не напразно казвам превенция защото нашия доброволен екип за работа с бедствия, аварии и катастрофи беше наравно е екипите на пожарната, когато в Бургас стана бедствието с взривения автобус. Те бяха на място и оказаха сериозна помощ.

Петко ПЕТКОВ