Илко Раев, БЧК-Варна: Над13 000 социално слаби лица получиха хранителни продукти през изминалата година

Илко Раев, председател на Областния съвет на Българския червен кръст –Варна  в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

 

Фокус:Господин Раев, колко са доброволците към Български червен кръст-Варна?

Илко Раев: В град Варна и областта доброволците към Български червен кръст са 10 000. С помощта на БЧК в страната ни през последните години активно се развива доброволчеството. Благодарение на реализираните инициативи през изминала 2018 година БЧК -Варна помага безвъзмездно и подкрепя хората в нужда и в неравностойно положение. Благородната дейност на организацията е изключително обширна и се разраства с всяка изминала година.

Фокус: Кои са по-големите инициативи на организацията?

Илко Раев: Раздадени са много помощи, доброволци-деца раздават играчки на болни малчугани, за да ги зарадват, обучават се водни спасители и се събират стотинки в търговски вериги,с които доброволците на Български червен кръст купуват храна за социално слаби и ученици в нужда. През 2018 във Варна бяха разположени и контейнери за стари дрехи, бе организиран традиционния благотворителен концерт „Заедно за Коледа“ и една от най-големите кампании „Дари кръв, вземи билет“, при която всеки дарител на кръв получи билет за Международния фестивал на Червенокръстките и здравни филми.

Фокус: Колко души във Варна са обучени да оказват първа долекарска помощ?

Илко Раев: Във Варна над 4 000 души са обучени да оказват първа долекарска помощ.

Фокус: Колко доброволци има в Младежкия червен кръст и какви са техните дейности?

Илко Раев: Младежкият червен кръст наброява над 500 души във Варненска област. Всеки ден младежите имат занятия и организират отряд по първа долекарска помощ. Младежкият аварийния екип, съвместно със старшите-доброволен екип за работа при бедствия и катастрофи, изпълняват свои задачи в различни  учения.

Фокус: Ежегодно дарявате хранителни продукти на нуждаещи се хора.

Илко Раев: Да, БЧК-Варна дари хранителни продукти на 13 000 социално слаби лица през изминалата година. Тези хора са бенефициенти по европейската програма за храни за социално слаби лица. Раздали сме много помощи. През ръцете на доброволците са минали тонове храна, тъй като те осигуряват на всеки един от нуждаещите се по 40-50 килограма храна.

Фокус: Работите и по програмата „Топъл обяд“.

Илко Раев: Съвместно с някой търговски вериги се организира събиране на стотинки и със средствата доброволците купуват храна за социално слабите. През 70 от учебните дни с тези пари храним по 60 ученици и нуждаещи се в Суворово. Децата в неравностойно положение, получават същия обяд, който получават малчуганите, които имат родители.

Фокус: Ще се проведе ли и тази година кампания за даряване на кръв?

Илко Раев: Подготовката за кампания „Дари кръв, вземи билет“-2019 вече стартира. Това е кампания, при която всеки дарител на кръв получава билет за Международния фестивал на Червенокръстките и здравни филми. Тя ще се проведе и тази година във Варна през юни месец на входа на Морската градина. С подготовката са се заели младежите-доброволци и кампанията ще бъде малко по-различна с участието на известни актьори.

Фокус: Какви кампании организират децата-доброволци към БЧК-Варна?

Илко Раев: Една много значима кампания на БЧК-Варна е посещението на доброволци-деца преди Бъдни вечер на болници. Те раздават играчки на децата, които не са изписани от лечебните заведения. Гледката е покъртителна, но като виждат какво се случва пред техните очи, те се учат на състрадание.

Фокус: По отношение на водното спасяване колко спасители са обучени?

Илко Раев: Обучени са над 120 души за нови спасители. На 485 сме заверили сертификати, с които да могат да работят на спасителни постове през летния сезон на 2019 година.

Фокус: Какви кампании да очакваме през 2019 година?

Илко Раев: През 2019 година продължават всички кампании на Български червен кръст, защото всяка година има нуждаещи се хора, на които сме готови да помагаме. От организацията помагаме на онеправданите и на тези, които нямат. Всеки, който иска може да стане доброволец към БЧК може да се включи. Тази година при нас пристигат молби на деца дори от чужбина, които са изявили желание да помагат на хора в нужда.

Сияна БУХЛАРСКА