Има голям вероятност до края на днешния ден пожарът в Кресненското дефиле да бъдат изцяло локализиран (ОБЗОР)

Благоевград. Има голям вероятност до края на днешния ден пожарът в Кресненското дефиле да бъдат изцяло локализиран. Според директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов това ще стане възможно ако не възникнат непредвидени ситуации. По думите му към момента няма индикации за възможност да се случи нещо, което би попречило за цялостното овладяване на бушуващата вече трети ден огнена стихия в Кресненското дефиле. „Фронтът на пожара в Кресненското дефиле при село Влахи е овладян, в момента гори вътре в периметъра. Фронтът, който е към Симитли, към главния път също е погасен. Може би има тук-там припалвания, но на всякъде хората са на терен и работят усилено“, каза още инж. Дамянов. От сутринта на терен са около 560 души – пожарникари, военни, горски служители, 40 доброволци, като се очаква да пристигнат още толкова доброволци от София и Пловдив. Те са извън аварийното звено на столицата, които са обучени, добре подготвени и комплектовани.

На провел се по-рано днес брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че съставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край Кресненското дефиле, остава на място и продължава борбата с огъня. По думите му вертолетите днес ще бъдат пренасочени, няма опасност за селата и хората от селата Ощава, Сенокос и Влахи. Полицията осъществява разпоредените мерки за проверки на влизащите в селата и този режим остава за изпълнение. В селата продължава да няма ток, ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод, обясни той.

От своя страна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов каза, че стремежът на всички, които участват в гасенето на пожара е да не допуснат опасност за живота и здравето на хората и разпространяване на огъня към парк „Пирин“, към момента и двете задачи са изпълнени. Според него сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и на етапа всички усилия са насочени натам. „Няма проблеми с осигуряването на храна, напитки“, пък  посочи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. 

Към 10.00 часа днес движението по главен път Е 79 в района на Кресна беше спряно за около час заради пожар, който предизвика силно задимяване в участъка. Намалена бе видимостта в участъка между Кресненското ханче и град Кресна. Пътни патрули спираха трафикът на около 2 км преди и след Кресна в двете посоки.  Към 11 часа огънят беше потушен и видимостта беше възстановена поради което движението на автомобилите бе възстановено.

Ливия НИНОВА

custom_gallery
images not found