Делян Добрев, ГЕРБ: Има механизми, с които да се следи за референтни цени на производителите на електроенергия

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.  

 

Водещ: За дълбоки реформи в енергетиката се договориха работодателските организации и премиерът Бойко Борисов. Какъв ще бъде ефектът на набелязаните мерки върху икономиката, ще се променят ли в резултат на тях и цените на стоките?

Събеседник по темата е Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика. Господин Добрев, защо въпреки законовите поправки през декември, предлагащите ел. енергия на Енергийната борса са двама-трима, което позволи повишаването на цените?

Делян Добрев: Защото, за съжаление, до този момент останалите производители са с преференциални цени. Но тук бързам да направя едно уточнение, че януари месец, след като тези три производителя започнаха да продават енергия само на борсата, само през платформата, цените паднаха с около 20%. За утре има търг, обявен от АЕЦ „Козлодуй“ на 70 лв. и 40 ст., което е значително по-ниско от 85-те лева, които наблюдавахме през декември месец. Така че тази законова промяна доказа своята ефективност. Проблемите са наследени, защото през ноември и декември миналата година, когато бизнесът трябваше да подписва новите договори, не се търгуваше енергия през борсата, откъдето могат и сега да си купят, се предлагаше само от 4-5 търговеца, които им предлагаха значително по-високи от борсовите цени. Аз съм виждал оферти от 118-120 лв., което е много повече от въпросните 70 лв., за които говорим.

Водещ:  Защо досега не бяха извадени на свободния пазар производителите на ел. енергия, които имаха преференциални цени?

Делян Добрев: Защото това не е лесно. То е свързано с либерализацията на пазара. Хубаво беше това да се случи със специално нов закон за енергетиката. Такъв няма към момента и не бива да губим повече време, чакайки нов закон за енергетиката. Затова днес на двучасова много ползотворна срещата при премиера се разбрахме да направим законови промени в съществуващия Закон за енергетиката, с който да извадим болшинството от тези производители с преференциални цени. Тук говорим за топлофикации, когенерации, заводски централи, включително ВЕИ-та с инсталирана мощност под 5 мегавата, т.е. като изключим най-малките ВЕИ-та, всички останали ще трябва да продават своята енергия на борсата и съответно тъй като имаме задължения към тях по определени директиви, ще получават разликата между пазарната цена и преференциалната цена, която им е гарантирана за определен период от време с договор за разлика.

Водещ:  Господин Добрев, тук бързам да Ви прекъсна и ще продължим, извинете, с много важно уточнение. Какво ще спре производителя да свали цената под пазарната, след като държавата ще го компенсира?

Делян Добрев: Първо, има механизми, с които да се следи за референтни цени, т.е. ако има определен дъмпинг на пазара, това ще бъде наказуемо. Но освен това дори и някой да се опита да продава под пазарната цена, например не на 70 лв., а на 20 лв. мегаватчаса ел. енергия, то от другата страна има множество компании, които търсят както търговци, така вече и големи предприятия, които ще дадат своите оферти и сделката отново ще се сключи на пазарната цена. Т.е. при 20 лв. цена, 15 фирми и 10 търговеца, те започват да наддават и отново ще се стигне до пазарната цена от около 70 лв. Така че дори и да го нямаше този механизъм с референтните цени, който ще мислим в следващите няколко седмици, такава злоупотреба и продажба на дъмпингови цени ще бъде трудно да се постигне т.е. цената отново ще е пазарна. Ще имаме обаче по-голяма ликвидност на този пазар, защото сега НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-2 са само на свободния пазар. Три компании, а след законовите промени ще бъдат над 50, близо 100 компании, които ще продават своята ел. енергия на свободния пазар. Това е само едната от мерките, за които се разбрахме. Другото, което също е много съществено, са дългосрочните договори с американските централи на преференциални цени. Знаете, че там върви една комуникация с ЕК и вероятно ще се премине към компенсиране на тези американски централи, ако те не са си взели нормата за възвращаемост, която им е обещана още 2001 г. вече, и те също ще бъдат прекратени техните договори, и те също ще трябва да продават своята ел. енергия на свободния пазар по свободно договорени цени т.е. дългосрочни договори, задължително изкупуване по преференциалните цени вече няма да има. Това обаче не може да стане само със законови промени. Трябва да стане в комуникация с ЕК и самите американски централи, защото ЕК има отношение към модела и нормата на възвращаемост на такъв тип инвестиции. Това ще отнеме повече месеци и ще се случи след споразумение със самите централи.

Водещ:  През това време обаче те ще си продават ниския ток и това няма ли да изкриви пазара, въпреки борсата и другите играчи на нея?

Делян Добрев: Не, те не са нито заводски централи, нито когенерации, нито топлофикации. А са трета група. Не са и ВЕИ-та. Те са съвсем отделна група производители, които са с дългосрочни договори. Всъщност законовите промени на този етап няма да включват и тях. За да се разреши въпросът с американските централи трябват 2-3-4 месеци на комуникация на Комисията със самите централи, за да се постигне споразумение за прекратяване на дългосрочните договори. И едва след това тези централи ще започнат да продават ел. енергия на свободния пазар. Те нямат никакъв интерес да правят дъмпинг на пазара, няма да имат в онзи момент, тъй като те няма да имат вече преференциална цена, разбирате ли. Т.е. те ще се опитват да продадат ел. енергията си на пазарната цена.

Водещ: Въпросът е през този период, докато до това се стигне, те няма ли да влияят по някакъв начин?

Делян Добрев: Не. Тяхната енергия се изкупува задължително в момента. Знаете, плаща им се за разполагаемост по реда на дългосрочните договори, подписани 2001 г. , а централите влязоха в експлоатация 2009 г., 2011 г., 2012 г. Т.е. по реда на тези договори НЕК ще продължи да им изкупува енергията на гарантираните цени със задължително изкупуване. До момента, в който не постигнем споразумение за прекратяване на договорите и влизане на тези централи на свободния пазар.

Водещ: Тези, набелязани от правителството мерки, решават ли проблемите със скъпия ток?

Делян Добрев: Според мен те са решителна крачка в посока либерализация на пазара. Ако се изпълнени и двете споменати от мен мерки по отношение на американските централи и по отношение на останалите производители с преференциална цена, бих казал че ще сме постигнали 90% либерализация на пазара. Тези идеи се приеха много добре от бизнеса. Всъщност в интерес на истината част от мерките са предлагани от бизнеса и преди, още миналата година. Това не е нещо ново, а около което всички се обединяваме, че трябва да се случи.

Водещ:  Вие сключвате още една мярка за предлагане на нощни пакети, т.е. дневен и нощен ток?

Делян Добрев: Да, точно така. Ние имаме производители, например НЕК е производител, който може да подава върхова енергия, пикова енергия през седмицата през деня. Докато производители като ТЕЦ-2 например имат излишна енергия през нощта. От тази гледна точка, в същото време има и индустриални, и неиндустриални компании, част от които търсят енергия само през деня, друга част търсят енергия само през нощта. Разбрахме се, че тези производители ще започнат да предлагат през борсата такива профилирани продукти – 12 часа дневна енергия пикова или 12 часа нощна енергия. Едната ще е значително по-скъпа от другата, тази през деня, отколкото енергията през нощта. Но това са профили, които самият бизнес търси и настоява от дълго време. Това също ще бъде в полза на бизнеса.

Водещ: Какви са възможностите за санкциониране на нелоялните търговски практики?

Делян Добрев: Този въпрос е хубав, по принцип в държавата, когато говорим за нарушена конкуренция има орган – той е Комисията за защита на конкуренцията, която доколкото знам се е самосезирала и проверява какво се е случило последните 3 месеца през миналата година, за да се случат тези за мен изкривявания – при цена на едро 70 лв. търговците да предлагат цена на дребно 118-120 лв. Т.е. имаме комисия в България, която има изграден капацитет и следи за такъв тип непазарно поведение, ако има такова от страна на търговците. От друга страна по нови европейски правила, наречени „REMIT“ КЕВР ще може да контролира сделките, които се сключват през борсата на електронната платформа за евентуални опити за злоупотреби там. Но колкото е по-ликвиден пазарът, толкова по-трудно който и да е да злоупотреби с нея. Защото от едната страна имаш много компании, които продават, производители на ел. енергия, търговци, които продават енергия. От другата страна има множество отново търговци, индустриални предприятия, дори и по-малки предприятия, които търсят енергията. Когато имаш достатъчно продавачи и купувачи няма как един такъв пазар да се манипулира.

Водещ: Господин Добрев, отиваме до един важен въпрос, който на практика очакват като отговор нашите слушатели. Ще се променят ли в резултат на предприетите от правителството мерки и цените на стоките, след като се очаква ел. енергията да намали себестойността за промишлени цени?

Делян Добрев: Ако имаме пазарна цена на енергията, а такава около 65-70 лв., тя не се различава с нищо от цената през миналата година. Така че не говорим за енергия, която е 118-120 лв. Ако този проблем не беше решен с промените през декември месец, които задължиха продължителите да продават на борсата и нормализираха цената, тогава за мен можеше да се говори за някакво поскъпване на енергията. Но случаят не е такъв. Всъщност има законови промени. Аз не виждам основание за повишаване на цените. Тук трябва да уточним и още нещо. Че този разговор, който водихме досега, касае единствено свободния пазар на енергия в България и нерегулирания пазар. Тези промени няма да се отразят в цената за бита, простичко казано.

Водещ: Тук за цената на бита едно на ръка. Но другото, което е – самите промишлени предприятия, те ще произвеждат стоки не със скъп ток, а с по-евтин ток. Те няма ли да намалят по някакъв начин себестойността на продукцията си?

Делян Добрев: Той ще е по-евтин, но няма да е по-евтин от средната цена на енергията за миналата година, например. Т.е. токът ще се върне на такава цена, каквато имаше на свободния пазар през последните няколко години.

Водещ: Т.е. те поне няма да имат основание да повишават цените на продукцията си?

Делян Добрев: Бихме могли да кажем така, да.

Водещ: Какъв ще бъде ефектът от тези набелязани мерки върху икономиката?

Делян Добрев: Ще имаме добре функциониращ пазар на енергия, т.е. ще сме сигурни, че каквато и да е цената на този пазар, тя е пазарна. Обратното би било по-страшно за икономиката, защото един ръст на цените на енергията в много от случаите могат да направят част от предприятията, особено енергоемките такива, индустрията, неконкурентоспособни не само на българския, но и на външните пазари. Знаете, че голяма част от тези предприятия работят за износ, т.е. скъп ток в България прави скъпа продукция, която те не могат да изнесат. Не могат да изнесат и трябва да свиват производството. Това влияе директно върху ръста на икономиката. Например заетостта и т.н. Но аз мисля, че ние успяхме да предотвратим и да адресираме адекватно тези страхове на бизнеса. Чухте и от самите тях по време на пресконференцията, че те са удовлетворени от мерките, считат срещата за много ползотворна. И сме се разбрали в следващите 2 седмици да имаме напредък по тези теми, което да им даде основание те да отменят протеста, който бяха обявили за 28 февруари.

Водещ: Този срок ще ви стигне ли, достатъчен ли е?

Делян Добрев: Този срок няма да е достатъчен за приемане на промените в Народното събрание. Знаете, там срокът от първоначалното внасяне на проектното предложение до окончателното приемане на закона е около месец и половина. Но е важно в тези първи 2 седмици ние да имаме готовите текстове и тези текстове да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.

Цоня СЪБЧЕВА