Имперски руски балет открива „Сцена на вековете 2019“ на крепостта Царевец

Снимка: ИА "Фокус"

Велико Търново. Имперският руски балет пристига в старата столица, за да открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново. Тя уточни, че белетристите идват в града, след гастрол в Бразилия. Балетната постановка, която ще бъде представена, ще е „Лебедово езеро“ по музика на Пьотр Чайковски. Участието в „Сцена на вековете“ е реализирано по инициатива на кмета на старата столица Даниел Панов , който предложил в престижния фестивал да има чуждестранно участие. Самият Гедиминас Таранда, директор на Имперския руски балет от самото му създаване, при една обиколка на страната ни, поразен от величието на Царевец, споделя, че мечтата му е да танцува пред царския дворец. В балетния шедьовър „Лебедово езеро“ на историческия хълм ще танцуват 45 артисти, които по време на спектакъла ще сменят 180 костюма. Към класическата постановка са добавени няколко нови елемента – валс, неаполитански и унгарски танц.  В нея ще участват два шута,  ролята на принца ще бъде изпълнена от двама солисти, а белият и черният лебед ще танцува една балерина. Финалният танц на лебеда ще е с изцяло нова хореография, специално адаптирана за двореца на старопрестолната крепост.

Откриването ще е на 13 юли от 21.00 часа, на сцената на крепостта Царевец.

Билети за всички спектакли, включени в програмата на „Сцена на вековете 2019“, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

Преди спектакъла във Велико Търново Гедиминас Таранда и водещи солисти от Имперския руски балет ще имат майсторски клас за деца, занимаващи се с това изкуство. Откритият урок ще е от 10.00 часа в НЧ „Надежда“ и в него ще се включат 10 деца от школите за класически балет в старата столица и Горна Оряховица.

Луиза ТРАНЧЕВА