Инж. Антон Гълъбов, ВиК-Пловдив: Очаква се днес да излязат първите резултати за състава на водата на река Марица, след замърсяването и

Снимка: Областна администрация - Пловдив

Пловдив. Няма никаква непосредствена опасност за питейната вода на Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив главният инженер на ВиК Пловдив инж. Антон Гълъбов. „Това, което се случи през уикенда по никакъв начин не може да повлияе на химичния състав на водата в питейната мрежа, тъй като нашите сондажи са на много голяма дълбочина, през няколко водоносни хоризонта и няма никаква опасност да навлязат повърхностни води в тях”, поясни инж. Гълъбов.  Той добави, че няма нужда от паника, тъй като горната част на сондажите – около 20 метра, е в циментация, така че няма как да се просмуче такова замърсяване.

Въпреки това от ВиК въведоха някои ограничителни мерки като най-близките сондажи до река Марица, на помпена станция Юг, са изключени от експлоатация. „Ще изчакаме данните от нашата лаборатория и тези на РЗИ и тогава ще преценим дали да ги пуснем в експлоатация”, добави инж. Гълъбов и още веднъж обясни, че опасност за питейната вода няма. Опасност има само за повърхностите поводи, не за питейните. По думите му, всъщност реалната опасност е за екосистемата в река Марица, както и за консумацията на риба от тази река.

Очаква се още днес да излязат първите резултати на ВиК за химичния състав на водата на река Марица. Утре, или в други ден пък трябва да са готови пробите за микробиологичния анализ на водата. Резултатите от пробите на РЗИ също се очакват днес, или утре.
Цветана ТОНЧЕВА