Инж. Боян Паунов, Топлофикация „София“: Осигуряването на достъп до водомерите за топла вода ще даде възможност изравнителните сметки да бъдат изготвени бързо и коректно

Снимка: Информационна агенция "Фокус". Проф. Никола Калоянов: По-ниските температури и повишената с близо 24 % цена на единица топлина, спрямо 2017 г., са причини за по-високите сметки за отопление на потребителите на „Топлофикация -София“

Инж. Боян Паунов, директор на Дирекция „Експлоатационна дейност“ на Топлофикация – „София“ по повод очакваните изравнителни сметки от Топлофикация „София“, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Да очакваме ли изравнителните сметки от „Топлофикация“- София? Летните ремонти започнаха. Какво предстои и къде ще бъде спирана топлата вода? Гост в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ е инж. Боян Паунов, директор дирекция „Експлоатационна дейност“. Г-н Паунов, минаха ли топлинните счетоводители да отчетат топломерите. Да очакваме ли вече изравнителните сметки?

Боян Паунов: Да, по наши данни топлините счетоводители вече са посетили по-голямата част от нашите клиенти, за да направят годишния отчет на уредите за дялово разпределение и водомерите за топла вода. Изготвят се вече годишните изравнителни сметки и в началото на месец юли ще бъдат предоставени на етажната собственост.

Водещ: Защо е важно да бъде осигурен достъп до всеки апартамент, включително в жилищата, в които отоплителните тела не се използват или са свалени?

Боян Паунов: Първо проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите с топла вода ще даде възможност изравнителните сметки да бъдат изготвени бързо и коректно и да не се налага да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделните жилища. Потребителите трябва да знаят, че отчитането на всеки един апартамент трябва да знаят, че отчитането на всеки един апартамент в сградата оказва влияние върху изравнителните сметки на останалите и оценката на това къде отоплително тяло е свалено или не дава възможност за най-коректно изготвяне на годишните изравнителни сметки.

Водещ: Добре обаче, ако все пак клиентът не е успял да осигури достъп до имота си, какво трябва да направи?

Боян Паунов: На клиентите се дава възможност да имат две дати за отчет. Едната е извън работно време. В случай, че по една или друга причина някой клиент е възпрепятстван да осигури достъп и при двете дати, има възможност да осигури трета дата, която обаче се заплаща в съответствие с ценоразписа на съответната фирма. А след изготвянето и получаването на годишната изравнителна сметка има едномесечен срок за рекламация, в който клиентът, ако има някакви претенции към размера на изравнителната сметка или това, че не е бил отчетен може да предяви претенция към съответната фирма и да изиска допълнителен отчет. Наредбата за топлоснабдяване дава  възможност на клиентите, които са били възпрепятствани било в чужбина или са били болни. Има тримесечен срок за осигуряване на допълнителен отчет на уредите за дялово разпределение, но трябва да се знае не по-късно от 1 октомври трябва да се приключи с всички отчети и изготвянето на годишните изравнителни сметки.

Водещ: Ако клиентът е заплатил повече, ще бъдат ли възстановени сумите  в изравнителната сметка?

Боян Паунов: При всички случаи клиентите заплащат единствено реалната консумирана топлинна енергия в резултат на изготвената годишна изравнителна сметка. Ако клиентът е заплатил повече ще му бъде възстановена сумата в изравнителната сметка, но това се определя от реалното потребление, отчетените на уредите от дяловото разпределение и изчисленията, които се правят от топлинния счетоводител. Изравнителната сметка дава най-подробно информация на клиента за неговото потребление през отчетния период и не на последно място трябва да се знае, че сумите се възстановяват в случай, че клиентът няма дължими суми.

Водещ: Стари задължения.

Боян Паунов: Да, стари задължения.

Водещ: Има ли срокове, в които да платим изравнителните сметки?

Боян Паунов: Да, това са сроковете, които са заложени в общите условия и те са посочени в месечното съобщение към фактурата. Изравнителните сметки трябва да се платят преди началото на новия отоплителен сезон, който започва на 1 октомври. При просрочие трябва да се има предвид, върху изравнителните сметки, които отразяват реалното потребление се начислява законна лихва, за разлика от прогнозните месечни сметки.

Водещ: Както съобщих в началото на нашия разговор – летните ремонти вече започнаха. Какво предстои и къде ще бъде спирана топлата вода?

Боян Паунов: Искам да каза още нещо по отношение на изравнителните сметки и ще Ви отговоря на въпроса за летните ремонти. Последно време излезе информация, че се е променил размерът на сумите, които се плащат за дялово разпределение. Топлофикация – „София“ не трябва да бъде идентифицирана с топлинните счетоводители, които са фирми и работят за своя сметка. Дружеството Топлофикация – „София“ също предлага услугата дялово разпределение, която е най-добро в съотношението цена-качество. Предлаганите цени са по-ниски от другите цени на повечето, предлагани за дялово разпределение, но съчетани с повече преимущество и ползи за клиентите. Ние осигуряваме за нашите клиенти най-опитните служители в областта на топлинното счетоводство, гъвкави договори, консултация, незабавна реакция при възникнали проблеми или нарушен комфорт, ефективна и сигурна поддръжка. Предлагаме и като бонус набор от съвети за икономично потребление на електрическата и топлинната енергия, и за енергоспестяване. За небитовите потребители, за офис сгради, училища и детски градини, болнични и здравни заведения. От две години предлагаме услуга управление на енергията, резултатите за сградите се изразяват в оптимизиране на потреблението, без да бъде нарушаван топлинния комфорт и значително спестяване на разходи за отопление и за топла вода.

По отношение на летните ремонти, те вече започнаха. Трябва да се има предвид, че топлопроводите в София са изградени през 70-те, 80-те години на миналия век и е необходимо да бъде извършен регулярен мониторинг на съоръжението и рехабилитация на онези участъци при които се наблюдава повишена аварийност. С оглед минимизиране на неудобството за столичани, топлоподаването ще бъде спирано поетапно, по квартали за по-кратки срокове. Предстоящи спирания ще има в ж.к. „Лозенец“, „Дианабад“, „Зоологическата градина“, „Изток“, „Изгрев“, „Гео Милев“, „Подуяне“, „Център“, кв. „Редута“, кв.“Яворов“,кв. „Иван Асен Втори“  ще бъдат без топла вода от 3 до 20 юли, от 20 до 29 август ще бъде спряна изцяло работата на ТЕЦ „София“, което означава, че част от центъра на града и част от близките квартали, прилежащи към ТЕЦ „София“ няма да имат топла вода. Искам да напомня на вашите слушатели, че в съответствие с инвестиционните намерения на Столична община през 2018 година, Топлофикация – „София“ също предвижда реконструкция на топлопреносна мрежа по улица „Граф Игнатиев“ и улица „6-ти септември“, както в района на строящите се нови обекти на столичния Метрополитен. Ние може да бъдем полезни на нашите клиенти, в случай, че имат необходимост информацията за сроковете за спиране на топлата вода и засегнатите квартали е публикувана на сайта на дружеството и във Фейсбук страницата на Топлофикация. Повече подробности по отношение на ремонти могат да бъдат получени на информационния телефон в кол центъра на компанията.

Йоланда ПЕЛОВА