Инж. Василий Маринковски, ЮЗДП: Наблюдава се известен отлив на желаещите да закупват дърва за огрев, защото в по-големите градове се преминава към алтернативни методи за отопление

Благоевград. Към момента Югозападно държавно предприятие е предоставило на жителите на населените места в региона малко над 180 хил. кубически метра дърва за огрев, както на корен така и за продажба от склад. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Василий Маринковски, началник отдел в предприятието. По думите му във всички горски стопанства има налични на склад дърва за огрев. „Югозападно държавно предприятие от две години е разкрило и централни складове за продажба на дърва. Това са на физически лица, които винаги имат количества, които могат да бъдат предоставени. Целта е жителите на населени места, когато искат по-ограничени количества да не правят допълнителни разходи за транспорт, а да си купят кубик или два“, каза още инж. Маринковски.

Той добави, че през тази година се наблюдава известен отлив на желаещите да закупят дърва за огрев. „Само за сравнение за същия период на миналата година, Югозападно държавно предприятие е предоставил с около 20 хил. кубически метра дърва за огрев в повече. Анализът, който направихме показва, че това е така, защото голяма част от домакинствата се ориентират към алтернативни начини за отопление – пелети, газ и така нататък“, заяви началникът на отдел.

Инж. Василий Маринковски бе категоричен, че по-малкият интерес към дървата за огрев се дължи единствено на това, че жителите на по-големите населени места се ориентират към алтернативни начини на отопление, което, той определи, като съвсем нормално.

Ливия НИНОВА