Инж. Василий Маринковски, ЮЗДП: С повече от 50 % се е увеличил броят на пожарите от началото на 2019 г., сравнено с аналогичния период на 2018 г.

Инж. Василий Маринковски, началник отдел в Югозападно държавно предприятие, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Инж. Маринковски, от началото на 2019 г. каква е обстановката на територията на Югозападно държавно предприятие и колко пожара сте регистрирали?

Инж. Василий Маринковски: От началото на годината на територията на Югозападно държано предприятие са възникнали и са регистрирани 97 горски пожара, при които е засегната площ от 4 880 дка. От тях около 100 дка са върхов пожар.

Фокус: Сравнено с преходната година – увеличава ли се боря на пожарите или намалява?

Инж. Василий Маринковски: За същия период на миналата година пожарите са били около 20, като са били засегнати 330 дка горски територии. Тоест през настоящата година по време на сухия пролетен сезон имаше доста на брой и сериозни пожари.

Фокус: Какви превантивни мерки сте предприели с цел недопускането на пожари при повишаване на температурите навън каквото вече наблюдаваме?

Инж. Василий Маринковски: Както всяка година, така и тази всяко едно от териториалните поделения към Югозападно държавно предприятие е изготвило план за действие при възникването на горски пожари. В него подробно са разработени както действията, така и превенциите свързани с горските пожари. Плановете са разгледани и приети от съответните регионални дирекции по горите, както и от регионалните структури на дирекция „Пожарна безопасност и защитата на населението“.  Съответно всички забележки, които са били направени са отстранени. В момента работни групи от трите структури извършват насрещни проверки за контрол на нещата, които са били свършени до този момент. Например се проверява как вървят минерализованите ивици, които са важни за предотвратяването на горски пожари, които се запалват от земеделски земи.

Фокус: Какви са най-честите причини за възникването на пожари в горските територии?

Инж. Василий Маринковски: Най-честата причини за възникването на горски пожари е небрежно боравене с открит огън. Поне това сме констатирали при 70 – 80 % от случаите. Това са пожари, които възникват след като собственици на земеделски земи палят стърнищата неконтролируемо, по-късно пожарът отива в горските територии и нанася много щети.

Фокус: На територията на Югозападно държавно предприятие има места, в които е разрешено къмпингуването. В тази връзка какви са правилата, които трябва да се спазват и кои са зоните, в които се допуска лагеруването?

Инж. Василий Маринковски: Почти всички зони, които се посещават от туристи Югозападно държавно предприятие и структурите на Изпълнителната агенция по горите, имам предвид най-вече регионалните дирекции и природните паркове са направили десетки места, в които са обособени кътове за отдих, както и места за палене на огън. Мога да дам и пример, тъй като в горещите дни посещенията в Рилския манастир са много, то там имаме над 50 – 70 кътове за отдих. В тях са изградени маси и пейки, както и места за палене на огън, които спокойно туристите могат да полазват, за да почиват.

Фокус: С каква налична техника за пожарогасене разполагате?

Инж. Василий Маринковски: Ръководството на Югозападно държавно предприятие е обърнато с лице към сериозния проблем, свързан с горските пожари, тъй като според констатациите те са един голям бич не само към ресурса, който управлява предприятието, но и към природата. Само ще дам за пример пожара в Кресненското дефиле от лятото на 2017 г., при който бяха унищожени около 15 хил. дка елитна гора. Във връзка с вашия въпрос, то мога да кажа, че ние имаме 32 високопроходими пожарни автомобила, които са дислоцирани в различни райони на предприятието, така че своевременно да може да се реагира при възникването на горски пожари. Нашата амбиция и тази на ръководството на предприятието е всяко едно териториално поделение да разполага с противопожарен автомобил, така че да бъдем още по-оперативни и мобилни. Освен това разполагаме с 2 булдозера, 13 багера и едни много добре оборудван дрон с опция за нощно виждане и термокамера. Освен това искам  да напомня на нашите слушатели, че по европейски програми изградихме и 9 броя пожаронаблюдателни кули, които се намират в района на благоевградска област. Те са поставени на места, където има достатъчно добра видимост и помагат за своевременното откриване на горски пожари.

Фокус: Имате ли достатъчно хора, които да работят на терен и какво е тяхното оборудване?

Инж. Василий Маринковски: Във всяко едно териториално поделение денонощно имаме дежурни групи, които могат незабавно да реагират при подаване на сигнал за горски пожар или пожари, които са в непосредствена близост до горски територии. Ние доста често реагираме именно в такива ситуации. В немалка част от поделенията служителите са оборудвани с противопожарни облекла и с екипи. Амбицията ни е през настоящата и следващата година всеки служител да има противопожарен екип. Освен това всички противопожарни депа са оборудвани така, както изисква наредбата за противопожарната дейности.

Фокус: Кои според Вас са най-критичните точки в Област Благоевград, в които е установено, че по-често възникват пожари и там предприети ли са някакви по-специални мерки?

Инж. Василий Маринковски: От тези 97 пожар около 15 пожара са в пограничните териториални поделения Първомай и Струмяни. В Първомай пожарите са 8, а в  Струмяни 6 като една не малка част от тези пожари са възникнали в съседната територия на Р Северна Македония, след което „прехвърлят“ границата и идват в нашите гори. В тази връзка в района на Струмяни  и Симитли сме изградили една бариерна преграда, която през миналата година направихме, а сега само поддържаме, за да можем да се опитаме да предотвратим навлизането на пожари.

Фокус: Според Вас повишава ли се културата на хората по отношение опазването на горските територии или цифрите показват точно обратното?

Инж. Василий Маринковски: На дневен ред продължава да стои проблемът с паленето на стърнищата. Той седи с много голяма сила, особено в периодите на ранната пролет, когато има топли дни. Тогава пастирите, макар и с малко животни, палят стърнищата, за да могат да изгорят сухите треви. Това неконтролируемо палене води до много сериозни проблеми. Не мога да кажа, че културата се е повишила. Повиши се по-скоро културата на гражданите по отношение информирането ни при възникване на пожари. Една голяма част от сигналите за пожари, които сме потушили сме получили чрез телефон 112, който е много полезен и позволя бърза реакция. Иначе не бих казал, че нещо много сериозно се е променило по отношение проблема – палене на стърнища.

Фокус: Тоест по-скоро вече гледат да ви подават сигнали, за да не се стига до възникването на сериозни, големи пожари като например в Кресна?

Инж. Василий Маринковски: Важно е да отбележим, че колкото по-скоро получим сигнал за пожар, колко по-скоро се намесим в него, заедно с пожарникарите, то толкова по-малко ще бъдат щетите. В площите, които преди малко споменах трябва да отбележа, че ако не се бяхме намесили навреме щетите щяха да са много по-големи, така че стремим се да бъдем оперативни, за да може по най-добрия начин да извършваме и нашата дейност.

Ливия НИНОВА