Инж. Василий Маринковски, ЮЗДП: Хората предпочитат да си купуват дърва за огрев, а не сами да ги добиват

Снимка - СИДП - Шумен

Благоевград. Цените на дървата за огрев са същите като през 2018 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Василий Маринковски, началник отдел в Югозападно държавно предприятие.

Той обясни, че предлагат дърва на корен, които хората сами могат да си добиват, също и на склад. „Когато са на корен – иглолистните са между 5 и 10 лв., а широколистните между 15 и 20 лв. Когато са от склад – иглолистните са между 28 и 35 лв., а широколистните между 38 и 43 лв. Единствено малко по-високи са цените на Държавно горско стопанство – Благоевград, защото то предлага комплексна услуга, а именно нарязване, нацепване и доставяне на дървата до крайния потребител“, каза още инж. Маринковски.

Според него това хората да предпочитат да си купуват дърва, а не сами да ги добиват също е една от тенденциите, които наблюдават. „Причината е, че за да си добиваш сам дърва трябва да имаш правоспособност или да наемеш човек, който да ги добие. След това трябва да се организира транспорт за тяхното транспортиране. Така накрая се оказва, че не излиза по-евтино от това да си купиш дървата от склад. Затова значително увеличават и броя на хората, които си купуват дърва от склад“, коментира началникът на отдел.

Инж. Василий Маринковски посочи, че в по-малките населени места и отдалечените райони продължава да се спазва традицията – хората сами да си добиват дърва през есента.

Ливия НИНОВА