Инж. Василий Маринковски, ЮЗДП: Цените на дървата за огрев през тази година остават непроменени 

Инж. Василий Маринковски, началник отдел в Югозападно държавно предприятие, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Инж. Маринковски, към момента как върви кампанията по снабдяване на домакинствата с дърва за огрев за предстоящите зимни месеци?

Инж. Василий Маринковски: Бих казал, че интересът на хората е много голям. Идеята и целта, която си беше поставило ръководството на Югозападно държавно предприятие – снабдяване на населението с дърва, от кампания, която се провеждаше в периода между месеците септември – декември, да стане целогодишно дава своя резултат.

Фокус: Към момента какви са начините човек да се сдобие с дърва за огрев от Югозападно държавно предприятие?

Инж. Василий Маринковски: Няколко са вариантите, по които човек може да се сдобие с дърва за огрев. Първият е така нареченият отдаване дърва на корен. Това означава, че ние посочваме определен маркиран участък в гората, които той сам може да си добие, като за тях се заплаща по-ниска цена. Другият начин е чрез добити дърва, които ние можем със собствени сили да ги добием и предоставим. Третия вариант е от свободния пазар чрез фирми, които добиват дървесина, продават дърва и търговци, които имат складове по населените места.

Фокус: На какви цени се предлагат дървата за огрев от Югозападно държавно предприятие?

Инж. Василий Маринковски: Цените нямат промяна, сравнено с миналогодишните. Разликата е в стотинки при иглолистните до 1.00 – 1.50 лв. при широколистните. Тази разлика касае единствено разликата в районите, от които се добиват дървата.

Фокус: По-голям или по-малък е интереса за снабдяване с дърва, сравнено с аналогичния период на миналата година?

Инж. Василий Маринковски: Към началото на тази седмица Югозападно държавно предприятие е предоставило на жителите на населените места повече от 70 хил. куб. м. дървесина, което означава, че вече 9 300 домакинства са снабдени с дърва. За същия период на миналата година количеството е било близо 35 хил. куб., а броят на снабдените домакинства е бил 5 000. Тоест сега предоставените дърва са два пъти повече, сравнено със същия период на миналата година.

Фокус: Как трябва да се съхраняват дървата, за да са годни за употреба и защо е по-добре да се закупят такива сега, а не в навечерието или по време на самия зимен сезон? Също така изсъхването на дървата оказва ли влияние върху тяхното горене, но и при отделянето на фини прахови частици?

Инж. Василий Маринковски: Разбира се, че оказва влияние. Мокрите дърва отделят много по-голямо количество фини прахови частици и вредни вещества. Освен това при суровите дърва за огрев, за да тръгне естествения, истинския горим процес, то не по-малко от 20 – 30 % от калориите отиват за изсушаване на дървата, след което започва самия горивен процес. Тоест, колкото по-сухи дърва горим, то толкова коефициента на полезно действие е по-висок. Също така отоплението става по-качествено, а от друга страна отделянето на фини прахови частици и на други газове е силно намалено.

Фокус: Какъв е Вашият съвет към хората, за да бъдат избегнати инциденти, но и за закупуването на максимално полезни дърва за огрев?

Инж. Василий Маринковски: Първо ще започна с това, че инцидентите най-често стават при хората, които добиват дърва на корен. Независимо, че съгласно Закона за горите, дървесина може да се добива само от лица, които имат своята правоспособност. Все пак при неспазване техниката за безопасност много често се получават инциденти. Затова аз препоръчвам на хората да си закупуват дърва от склад, тъй като цената не е много по-различна. Нека не забравяме, че когато се купуват готови дърва за огрев няма опасност от инциденти.

Фокус: В началото на разговора казахте, че политиката на Югозападно държавно предприятие е да предоставя дърва за огрев целогодишно. Тоест няма краен срок, в който домакинствата трябва да направят това, нали така?

Инж. Василий Маринковски: Няма никакъв срок. Ние, буквално започваме да предоставяме дърва от 2 януари и го правим целогодишно. Нещо повече – Югозападно държавно предприятие разполага с 10 склада, в които доставяме дърва за моменти, в които хората не могат да се качат при зимните условия. От друга страна в тези складове хората, които искат да си закупят малки количества не е необходимо да харчат излишни транспортни разходи, а могат да отидат до тези складове и да си вземат каквото им трябва.

Фокус: И един последен въпрос, който е свързан с актуален проблем, а именно Африканската чума по свинете. Имате ли опасение, че в един момент развитието, разширяването на огнищата би могло да се отрази върху отдаването на дърва или добиването на такива?

Инж. Василий Маринковски: Да, има такъв моментен проблем, тъй като на територията на Югозападно държавно предприятие вече имаме регистрирани 4 инфектирани огнища. Спрямо тях сме издали заповед за преустановяване добива на дървесина в 10 кв. км. от мястото на установената инфекция. В тези случаи веднага се налага там, където имаме обекти за снабдяване на населението с дърва, да направи подготовка на нови такива. Но това сами разбирате, че изисква технологично време, а новите обекти са на много по-недостъпни места, което автоматично ще оскъпи дървата за огрев. В тази връзка искам да отправя един апел към хората, а именно още от сега да започнат подготовката си за снабдяване с дърва за предстоящия зимен сезон.

Ливия НИНОВА