Инж. Васил Стамберов: Изчезването на пчелите наистина е много сериозен, затова в стопанството създадохме наш пчелин

Инж. Васил Стамберов, бивш директор на Държавно горско стопанство – Якоруда и настоящ ръководител на „ДГС Дупница“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Преди няколко седмици стана ясно, че „Държавно горско стопанство – Якоруда“ има първа реколта висококачествен мед. Как се зароди идеята да отглеждате мед в горското стопанство?

Инж. Васил Стамберов: Идеята за създаване на пчелин в горското стопанство дойде от факта, че в самото горско няколко служителя сме пчелари. Така лично аз, тъй като се занимавам с отглеждането на пчели, реших да предложа на ръководството на Югозападно държавно предприятие да създадем един горски пчелин. Бих искал да отбележа, че срещнах огромна подкрепа в лицето на инж. Дамян Дамянов, директор на предприятието, който ни оказа голяма съдействие, за да може да създадем един пчелин.

Фокус: Колко души към момента се грижите за този пчелин?

Инж. Васил Стамберов: Първо бих искал да кажа, че ние започнахме дейността си по отглеждането на пчелин преди една година, закупувайки необходимия инвентар – десет бройки кошери и от наша страна, на доброволни начала, създадохме три семейства. Така от миналата година в „Държавно горско стопанство – Якоруда“ започнахме отглеждането на пчелин с три семейства. Към момента вече имаме десет семейства, като дори преди няколко дни получихме три пчелни майки и по този начин заредихме още три бройки пчелни семейства. А иначе за пчелина се грижим няколко души от горското стопанство – около 4 души.

Фокус: Казахте, че сте започнали тази инициатива, защото сте любител-пчелар. Защо обаче решихте да пренесете хобито си на професионално ниво? Каква е основата Ви цел?

Инж. Васил Стамберов: По принцип Закона за горите дава възможност на държавните горски стопанства да се занимават с някаква странична дейност и в тази връзка пчеларството бива отнесено именно към тази странична дейност. В края на краищата лично аз съм бил на обучение по пчеларство в Турция и Сърбия, където този занаят е на много високо ниво. Идеята ни е да насочим много усилия в пчелина, за да може да го развием до такова ниво, че да дава и допълнителни приходи за стопанството.

Фокус: Като качество каква е първата реколта от мед, която получихте?

Инж. Васил Стамберов: Първата ни реколта полифлорен мед, мед, който е добит от нектара на изключително богато разнообрази треви и билки, а също така и дървета, които са медоносни, е доста добра. Плътността му е чудесна, както и вкусовите му качества.

Фокус: А всъщност защо е важно да се стимулира отглеждането на пчели? Знаем, че през последните години има известни проблеми около пчелите – много от тях умират без видима причина, а дори Алберт Айнщайн е казал: „Ако изчезнат пчелите от земята, на човека му остава да живее не повече от четири години. Колкото повече опрашвания, толкова повече растения, толкова повече животни и толкава повече хора“.

Инж. Васил Стамберов: Изчезването на пчелите наистина е много сериозен проблем, който също стои в основата на това ние да създадем пчелин в горското стопанство. Самата ни дейност е един много голям екологичен процес, защото, добивайки мед като реколта, тоест като някаква стока от която ние ще добием някакви парични средства, то ние изключително много помагаме и на самата природа. Според мен от нас и нашите умения до голяма степен зависи до колко ще успеем да запазим пчелите и така те да могат да останат при нас.

Фокус: Казахте, че от добития мед ще изкарвате и допълнителни средства за стопанството в тази връзка как този мед може да бъде закупен и за какво ще използвате приходите от него?

Инж. Васил Стамберов: Към момента все още не сме уточни като ценоразпис на колко ще продаваме меда. По принцип има определени базови точки, свързани с това каква е цената на меда и именно от там ще изходим ние при определянето на сумата, която след това задължително трябва да мине през одобрението на Югозападно държавно предприятие. Когато цената бъде одобрена, едва тогава ще започне и продажбата на меда, като разбира се приходите ще отиват пак за подготовката и разширяването на пчелина. Искам да отбележа също, че нашата идея е освен да развиваме пчелина и да продаваме меда, да развием и една допълнителна дейност, която все още не е много популярна у нас.

Фокус: Каква е тя?

Инж. Васил Стамберов: Може би от следващата година ще започнем да извършваме образователна дейност свързана с пчелина. Тук разбира се ще ни е необходима и подкрепата на самите училища в Якоруда. Ние имаме желанието и бихме могли на място да покажем на децата много неща, свързани с пчелите. Подобни дейности между другото се правят в много държави. За съжаление в България медът все още не се оценява. Имам чувството, че нямаме необходимата култура на хранене в тази посока, а медът е изключително полезен като храна. За мен това е безценен дар от природата.

Ливия НИНОВА