Инж. Венцислав Фурлански, РДГ – Смолян: Около 20 % от дивите свине в областта трябва да се умъртвят до началото на ловния сезон заради Африканската чума по свинете

Снимка: Радио "Фокус"

До началото на ловния сезон поне около 20 % от дивите свине в област Смолян трябва да се умъртвят заради Африканската чума по свинете. Това каза пред журналисти инж. Венцислав Фурлански – директор на Регионална дирекция по горите – Смолян след проведеното заседание на постоянната областна епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Общият брой на дивите свине в областта е около 4000, допълни той. „Процентът, с който трябва да бъдат редуцирани животните е различен за различните ловни стопанства. Искането за цялата страна е да се свали популацията на дива свиня на 0,305 за хектар. До известна степен успокоителното при откритите заразени свине в ловно стопанство, близо до област Смолян е, че те са били затворени и ограничени с ограда“, поясни инж. Фурлански.

Той обясни, че при отстрелът на дива свиня, има три дни срок, в които лицето след приключване на лова да отчете разрешителното и след това самото сдружените го издава в горското стопанство. „Ще правим събиране в оперативен порядък от ловните дружинки и ще се опитаме всяка сряда да има информация за броя на отстреляните животни. Ползването на дива свиня при индивидуален лов е целогодишно за определени индивиди. И при настоящата обстановка, целта на ИАГ и регионалните дирекции е да стимулираме ловците да ловуват индивидуално, без да нарушават традициите, които имат“, каза още инж. Фурлански.

Нели ГЕРГЬОВСКА