Инж. Венцислав Фурлански, Регионална дирекция на горите – Смолян: През 2018 г. короядът в областта беше ограничен, но след тежкия сняг ще има поражения в горите над 1100 метра

През измината 2018 година, короядът в горите в област Смолян беше ограничен, на много места се положиха усилия да се премахне дървесината, за да се намалят тези огнища и да се спре разпространението му. Това заяви на пресконференция по повод Седмицата на гората директорът на РДГ – Смолян инж. Венцислав Фурлански, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „В следствие на тежкия сняг през тази зима, има много дървесна маса над 1100 метро надморска височина и тя представлява огнище за развитие на тези корояди. Инвентаризира се и там където има сняг, за да може като се стопи да се започне ползването и усвояването на тази дървесина. Това са районите на Пампорово, на Хайдушки поляни на Касъм дере, край Момчиловци“, поясни инж. Фурлански. Той поясни, че в ниската зона, която досега е пострадала, има места, където засегнатата дървесина не е своевременно събрана, короядите са се зазимили в здрави жизнени дървета и напролет ще се кои от тях са засегнати. По думите на инж. Фурлански, в най-ниската част на област Смолян и труднодостъпните места като Баните и Златоград, ще има допълнителни повреди, като тези във високата зона. „Мерките, които се вземат е  усвояване на пострадалата дървесина и отстраняването й от горските територии. Вариантите, които се практикуват в другите държави, в България още не са разрешени. През 2015 г се разрешиха препарати за короядите, залагат е и уловни дървета, за да привлекат вредителите и след това да се обелят. Това обаче изисква сериозни наблюдения и своевременно обелване, защото иначе ефектът там може да стане обратен и вместо да се намалят, може да се увеличат“, коментира инж. Фурлански. Той обобщи, че много работа се е свършила, но във затворените басейни и местата, където няма пазар за дървесината, въпреки че е инвентаризирана, възложена и е обявена процедурата, проблемът е налице. Там, където диаметрите са с по-големи от средните, има интерес и всичко е събрано, допълни инж. Фурлански.

Той припомни, че от 2015 година РДГ – Смолян е насочила своя ресурс и дейността си за усвояване на пострадалите горски територии. От 2015 г. ползването в горите като санитарни и принудителни сечи се увеличава. „Това ползване, което сега се осъществява ще трябва после да бъде компенсирано. Има стопанства като Златоград, които ползват 2-3 пъти над средногодишното им ползване, за да се усвои пострадалата дървесина. Удовлетворението е, че са насочени усилията в подобряването санитарното състояние на горите, иска ни се повече  да се постигне, но всичко зависи от човешкия ресурс, с който областта разполага. Бедствието от 2015 година, се повтори през 2018 и вместо да вървят усилията ни в редовни сечи, ползванията ни са насочени в санитарни и принудителни сечи. И през 2019 г. ще бъде така, ще се усвоява пострадалата дървесина и ще се предприемат мерки срещу корояда“, каза още инж. Фурлански.

Нели ГЕРГЬОВСКА