Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Около 15 лв. е цената на живите коледни дръвчета от вида Смърч

Снимка - СИДП

Благоевград. Тази година сме наблегнали основно на Смърч, който е в контейнер, саксия, Ела и Кавказка ела. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод благотворителната кампания „Посади надежда“.

Инж. Станишева отбеляза, че цените са различни, като например живите елхички от вида смърчът могат да се закупят за 15 лв. с ДДС. „Останалите видове са по около 20 – 22 лв. Стандартните елхички са с размер 1 – 1.5 метра, но ако има заявка, то може да предоставим и по-големи размери, а цената варира, като може да достигне до 40 лв.“, каза още експертът.

Началникът на отдел в Югозападно държавно предприятие коментира, че за Югозападно държавно предприятие това не е първа подобна кампания. „Миналата година продадохме над 5 000 дръвчета, като в тази бройка има и отсечени такива“, допълни инж. Станишева.

По думите ѝ е по-хубаво да си купуваме живи коледни дръвчета, защото те носят радост. „На мен лично ми е много мъчно да си сложа в къщи отсечено дърво. По този начин давам и добър пример на моите деца, че природата трябва да се пази. Живите дърва са хубави и защото, след като го засадим, то следващата година отново ще може да му се радваме, дори да си го украсим“, посочи инж. Станишева.

Тя добави, че тази година Министерството на земеделието, храните и горите са направили картички, в които са написани полезни съвети за отглеждане на живо дърво в домашни условия. „Смятам, че това ще е полезно за гражданите, които си купят такъв вид коледни дръвчета. Тук ще отворя една скоба, за да кажа, че дори с отсечените дръвчета, които предлагаме, не нанасяме вреда, защото то са премахнати от места, които не са били подходящи. Например говори за пътища, под далекопроводи“, обясни инж. Станишева.

Ливия НИНОВА