Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Около 3 000 фиданки източен чинар ще бъдат експериментално залесени на територия между Кресна и Градешница

Радио "Фокус" - Кюстендил

Инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ към Югозападно държавно предприятие, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Инж. Станишева, преди броени дни стана ясно, че Югозападно държавно предприятие е започнало експериментално залесяване с чинар и създаване на плодови градини от орехи и нар. Първо да започнем с това колко фиданки чинар и къде ще бъде залесени?

Инж. Вера Станишева: Около 3000 фиданки източен чинар ще бъдат залесени на територия между Кресна и Градешница. Това е участък, който е в непосредствена близост до река Струма. Общата площ е 10 дка. Целта на това залесяване е да се види как изкуствено създадените чинарови култури ще се развиват по поречието на река Струма. Основната причина за това е, че в последните години наблюдаваме, че нивото на подпочвените води падна много и там, където по-рано са били засадени тополи и където засаждаме нови – те съхнат. Ние обаче искаме тези площи да бъдат залени, затова садим тази чинарова култура.

Фокус: Самите фиданки на каква възраст са и от кой разсадник?

Инж. Вера Станишева: Фиданките са на две годишна възраст и са с височина метър – метър и двадесет. Произведени са в разсадника на горското стопанство в Струмяни и по-специално в село Микрево. Там всъщност сме специализирали в производството на тополови фиданки и други широколистни видове.  Фиданките бяха в много добро здравословно състояние след като ги извадихме от разсадника и бяха засадени съгласно технологичната схема.

Фокус: За първа година Югозападно държавно предприятие ще инвестира и в създаването на плодови градини от орехи и нар. Къде ще се случи това и каква е основната цел и идея?

Инж. Вера Станишева: Основната цел е свързана с това, че централизираме производството на семенищни фиданки и някои от горските разсадници няма да бъдат специализирани за производство на фиданки за залесяване. Тъй като тези площи се намират в райони, където почвите са подходящи за орехови култури, то е необходимо същите да бъдат запълнени. Решението на ръководството на Югозападно държавно предприятие е тези площи да бъдат запълнени с плодови градини и да не се оставят да пустеят горските разсадници. Площите, които са подходящи са в няколко области – Кюстендил, Благоевград и София. В тях ще създадем тези орехови култури като взехме специални облагородени орехови фиданки, които отново са с размери метър – метър и петдесет. Така засадихме 1 000 фиданки на обща площ от 100 дка. Това се случи в по-ранните месеци, когато фиданките още не се бяха развили. Към момента мога да кажа, че по думите на моите колеги от горските стопанства фиданките вече са се развили и раззеленили, което означава, че прихващането ни е на 100 %. Лично аз съм много радостна от този факт.

Фокус: А колко декара нови гори планувате да залесите през 2019 година и кога ще бъдат най-активните действия?

Инж. Вера Станишева: Основно активния ни сезон е през пролетта. Около 3 000 дка ще залесим. Не казваме точна цифра, защото винаги плановете, които ние изготвяме за залесяването се променят. Налага се да бъдат обхванати допълнителни площи и така нататък. Основното ни пролетно залесяване е от 2 500 дка. Останалите площи ще бъдат залесени през есента на 2019 г.

Фокус: В края на нашия разговор – как върви възобновяването на горските територии между Кресна и Симитли, които претърпяха една сериозна екологична катастрофа заради пожар през 2017 г.?

Инж. Вера Станишева: Именно там сме съсредоточили най-сериозните си усилия. Района там е характерен с мека зима, поради което почвената влага се изпарява много бързо. Затова когато имаме възможност гледаме бързо да извършим почвоподготовка и да залесим. Така нашите усилия вече дават плод. До този момент имаме над 1 200 дка възстановени площи между Симитли и Кресна. Само тази пролет успяхме да залесим над 800 дка. Основно залесяваме със зимен космат дъб и черен бор. Фиданките от миналогодишните залесявания са се прихванали на 80 %. Скоро обходих терена, за да направя проверка на залесяването и мога да кажа, че съм много доволна от резултатите, които постигаме при залесяването на тези площи.

Фокус: Тоест и природата Ви помага, за да я възстановим?

Инж. Вера Станишева: Да, определено можем да кажем, че и природата ни помага, защото знаете, че преди 2 – 3 седмици беше много сухо времето,  което ни притесняваше много, но сегашните дъждове дойдоха точно на време.

Ливия НИНОВА