Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: С над 800 коледни дръвчета се включваме в благотворителната кампания „Посади надежда“

снимка: AFP

Инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Инж. Станишева, ще се включите ли и тази година в кампанията за продажба на живи коледни елхички?

Инж. Вера Станишева: Задължително се включваме с над 800 броя дръвчета, които ще бъдат продавани на четири основни места. Първото от тях е в София пред Министерството на земеделието, храните и горите, следва пред административната сграда на Държавно горско стопанство „Благоевград“ и Югозападно държавно предприятие, пред Регионална дирекция по горите – Кюстендил и в административната сграда на Държавно горско стопанство „Гоце Делчев“. Важно е да отбележим, че имаме готовност да осигурим и допълнителен брой живи дръвчета.

Фокус: От кога започва продажбата им?

Инж. Вера Станишева: От днес вече започнахме продажбата, след като по-рано през деня министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева постави началото на благотворителната кампания „Посади надежда“. В момента вече се продават живи елхички и на четирите места, като имаме и много обаждания по телефона. Хората се интересуват много от това, което предлагаме, така че може да кажем, че има засилен интерес към продажбата на живи коледни дръвчета.

Фокус: Какви са техните цени и в какви размери се предлагат?

Инж. Вера Станишева: Тази година сме наблегнали основно на Смърч, който е в контейнер, саксия, Ела и Кавказка ела. Цените са различни, като например живите елхички от вида смърчът могат да се закупят за 15 лв. с ДДС. Останалите видове са по около 20 – 22 лв. Стандартните елхички са с размер 1 – 1.5 метра, но ако има заявка, то може да предоставим и по-големи размери, а цената варира, като може да достигне до 40 лв.

Фокус: За Югозападно държавно предприятие това не е първа подобна кампания. В тази връзка какво отчитате като резултати, например миналата година?

Инж. Вера Станишева: Миналата година продадохме над 5 000 дръвчета, като в тази бройка има и отсечени такива.

Фокус: А защо е по-добре да си купим живо коледно дръвче? Какви са ползите и ще може ли след края на празниците да го засадим?

Инж. Вера Станишева: Разбира се. Живите коледни елхи на първо място носят радост, защото на мен лично ми е много мъчно да си сложа в къщи отсечено дърво. По този начин давам и добър пример на моите деца, че природата трябва да се пази. Живите дърва са хубави и защото, след като го засадим, то следващата година отново ще може да му се радваме, дори да си го украсим. Тази година искам да кажа, че Министерството на земеделието, храните и горите са направили картички, в които са написани полезни съвети за отглеждане на живо дърво в домашни условия. Смятам, че това ще е полезно за гражданите, които си купят такъв вид коледни дръвчета. Тук ще отворя една скоба, за да кажа, че дори с отсечените дръвчета, които предлагаме, не нанасяме вреда, защото то са премахнати от места, които не са били подходящи. Например говори за пътища, под далекопроводи.

Ливия НИНОВА