Инж. Владислав Георгиев, зам.-директор на ДГС: Интересът към закупуването на живи елхички от кампанията „Посади надежда“ във Варна е голям

Снмка: СИДП - Шумен

Инж. Владислав Георгиев, зам.-директор на Държавно горско стопанство – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Георгиев, поводът да Ви потърся е, че през тази година Държавното горско стопанство във Варна се включва в благотворителната кампания „Посади надежда“, в която се събират средства за двойки с репродуктивни проблеми. В дирекцията в града ще се предлагат коледни дръвчета, обяснете повече.

Инж. Владислав Георгиев: Да, от началото на седмицата Министерството на земеделието, храните и горите стартира благотворителна кампания. Тя е под наслов „Посади надежда“ и е във връзка със закупуване на живи елхички. Тази година кампанията цели да подпомогне Фондация „Искам бебе“ и бъдещи майки с репродуктивни проблеми. Държавното горско стопанство във Варна, което е подразделение към Североизточно държавно предприятие – Шумен ще се включи активно. В административната ни сграда на адрес: ул. „Радко Димитриев“ № 10, ще предлагаме продажба на живи коледни елхи в контейнер от дървесен вид „обикновен смърч“ с височина един метър. Те ще се продават на цена от 25 лева без ДДС.

Фокус: Т.е. всеки, който проявява интерес може да дойде на място и да си купи дръвче?

Инж. Владислав Георгиев: Да, като 5 лева от тази сума ще бъдат отчислени, за да се подпомогне Фондацията и каузата.

Фокус: На всяка от елхичките има картичка. Какво е записано на тях?

Инж. Владислав Георгиев: На картичките има пожелание за Коледните и Новогодишните празници. На гърба им има напечатани няколко основни моменти за това как хората да положат грижа за живите коледни дръвчета. Има съвети къде да се помещават, кога да се внесат в топло помещение, как да се поливат. И разбира се, който има желание, в определен етап от годината, да посади закупеното дръвче в домашния двор или в училища, на общински терени. Все пак, един човек, като посади това дърво, в следващите години може да го ползва като живо коледно дърво, а и да се подсеща, че е участвал в кампанията и е подкрепил нещо добро.

Фокус: А досега участвали ли сте в подобни кампании във Варна?

Инж. Владислав Георгиев: Да, Министерството на земеделието, храните и горите е реализирало и други кампании във връзка с живи коледни елхи. В периода 2015-та-2016-та година е организирана такава инициатива – „Купи жива елхичка, помогни на дете“. В нея събраните средства бяха предоставени за лечението на деца с аутизъм.

Фокус: Има ли интерес във Варна?

Инж. Владислав Георгиев: Още от петък миналата седмица имахме запитвания от няколко старчески домове. Искаха активно да се включат в инициативата, както и от граждани. Така че, давам една прогноза, че кампанията ще има добра активност.

Фокус: Цената от 30 лева за дръвче с корени е добра на фона на продаваните в града отрязани елхички за подобни суми…

Инж. Владислав Георгиев: Да, цените на най-ниските отрязани дръвчета, които се продават в момента с кръстачка, започват от 30 лева.

Диана СТОЕВА