Инж. Георги Лапчев, кмет на Царево:  Добре е да има дебати по места, а не в работни групи в София

По темата за проектозакона за шума Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с инж. Георги Лапчев, кмет на Община Царево.

 Фокус: Г-н Лапчев, трябва ли да се отложи приемането на проектозакона за шума или трябва да влезе в разгара на туристически закон?

Инж. Георги Лапчев: Според мен по-добре би било да се отложи.

Фокус:  как ще се отрази законопроктът на вече сключените договори на заведения и хотели?

Инж. Георги Лапчев:  В този му формат според мен ще нанесе стрес. Не за друго, защото всяка промяна води до такъв.

Трябва да се разгледа много добре. Ако този закон е  проблем в морските общини, представете си какъв проблем ще е това в междублоковите пространства  в София, където навсякъде има открити градини. Или в Пловдив. Там има много заведения, чиито градини са на открито.

Фокус:  Текстовете за шума, предвидени в законопроекта се отнасят не само до курортите по Черноморието, а за цялата страна. Смятате ли, че е реално властите в големите градове да успеят да осигурят тишина след 23 часа?

Инж. Георги Лапчев:  Няма невъзможни неща. Все пак държавата има всякакви лостове, с които да се справи. Въпросът е необходимо ли е и това ли е крайната цел. Но все пак не мисля, че трябва да живеем в абсолютна тишина. Мисля, че трябва да се преследва баланса.  Считам, че крайната забрана не е решение. Затова мисля, че трябва да има широк дебат.

Фокус:  Във вашата община имало ли е такива проблеми?

Инж. Георги Лапчев:  Разбира се, че е имало. Ние сме най-морската община. 64 км брегова ивица. Представяте ли си колко пространство е това и колко различни настроения има на всеки метър. Има проблеми и затова казвам, че регулация е необходима. Няма спор, че трябва да има такъв закон. Спор няма, че всяка стъпка трябва да бъде внимателно отрегулирана по отношение на шума. Но в навечерието на сезон, който реално е единственият поминък на хората по морето , да се направят такива крути мерки, ще доведе до щети. А щети никой не иска.

Фокус:  Какво е мнението ви – трябва ли законопроектът за шума да бъде обсъден широко с бизнеса и общините, за да се постигне обществен консенсус или е по-добре да се приеме веднага?

Инж. Георги Лапчев:   Разбира се, че трябва да бъде обсъден. Не знам колко широко, но считам, че някак бързо мина. Не му дойде приоритет за обсъждане в общините. А той засяга както бизнеса, така и местните икономики. Затова е добре да има дебати по места, а не в работни групи в София. Трябва да се направят групи по области, да се поканят общинските кметове, да се поканят големите бизнес организации., за да може да има разговори и в процеса на този разговор да се намери къде е точно тази балансираща страна.

Защото ако на морето нещата изглеждат по един начин, в големите населени места по друг, а в малките насели места по съвсем друг. А законът е един.

Фокус:  Санкциите, предвидени за нарушаване на по-високите норми за шум ще дисциплинират ли бранша?

Инж. Георги Лапчев:   Винаги санкцията води до дисциплина. Въпросът е колко находчиви ще бъдат глобените. Свидетели сме, че има достатъчно добри юристи, които успяват да бягат между капките, така, че това понякога е добре само за адвокатската гилдия. Но санкцията е хубаво нещо, санкцията е дисциплина.

Фокус: Кое е по-удачно за този сезон – браншът да инвестира в шумоизолация или да се отложи приемането на законопроектъа, за да има време да го направи през следващия сезон?

Инж. Георги Лапчев:   Според мен трябва да направят и двете неща. Едното не изключва другото.

Веселина НИКОЛОВА