Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Към момента няма втора положителна проба за африканска чума на дива свиня в ловно стопанство „Искър“

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Инж. Дамянов, преди точно седмица – на 2 август, в ловно стопанство „Искър“ бе намерен труп на умряла дива свиня, като пробата от трупа показа положителен резултат за африканска чума. Какво се случи в стопанството за тази една седмица и излязоха ли вече пробите от другите свине?

Инж. Дамян Дамянов: За тази седмица е въведен строг пропускателен режим; затегнати са допълнително мерките за биосигурност; намален е броят на хората, които имат право на достъп като работници и служители. Започнахме отстрел на диви свине и представяне на проби в БАБХ, от които към момента няма втора положителна проба. Ежедневно се извършват претърсвания и към момента няма открити други трупове. Това са действията, които сме длъжни да изпълняваме във връзка с регистрирания случай.

Фокус: А колко диви сине са отстреляни вече там?

Инж. Дамян Дамянов: В момента са над 20, като това е процес, който върви ежедневно – всеки ден се отстрелват нови, представят се проби и се загробват свинете, и така докато изчистим целия запас от дива свиня.

Фокус: Към момента все още ли заболяването е единствено в това ловно стопанство на територията на Югозападно държавно предприятие?

Инж. Дамян Дамянов: Към момента да, на територията на ЮЗДП за наша радост и за радост на ловците, за да могат да ловуват спокойно, няма други случаи на африканска чума по дивата свиня.

Фокус: Предприети ли са превантивни мерки и в другите ловни стопанства на територията на предприятието?

Инж. Дамян Дамянов: Абсолютно във всички стопанства повече от една година действат мерките по превенция и биосигурност, сега те са още по-строги, за да не допуснем втори такъв случай. Това, което е необходимо сме го предприели и се надявам да не се случва отново, макар че трудно можем да дадем гаранция.

Фокус: Има ли опасност от разпространение на заболяването и какви са Вашите препоръки към ловците?

Инж. Дамян Дамянов: Опасността е потенциална. Препоръката към ловците е предвид откриване на сезона на местен дребен дивеч, да спазват препоръчаните мерки за биосигурност, тоест след приключване на лова да правят дезинфекция на облеклото и обувките; кучетата, с които ловуват да не влизат в задния двор; също така и те самите да не влизат там с дрехите, с които са ловували; да не се хвърлят хранителни отпадъци от месо. Ние сме разпространили над 50 000 флайери, които вече са раздадени на ловците с единствената идея да разберат колко е сериозно положението и да спазваме тези мерки, тъй като разпространението на болестта би довело до нови по-сериозни ограничения или до спиране на лова, което не е желателно за никой.

Натали СТЕФАНОВА