Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Няма място за притеснение в Област Благоевград по отношение африканската чума, но има време за предприемане на активни действия по превенция

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Инж. Дамянов, през последните дни отново е особено актуална темата, свързана с африканската чума заради новите случаи, които се регистрират на различни места в страната. В тази връзка има ли място за притеснение в Област Благоевград?

Инж. Дамян Дамянов: Място за притеснение в момента няма, но има време за предприемане на активни действия по превенция на чумата. Към момента огнища на африканска чума има в Северна България, в Южна България, в нашето предприятие и конкретно в Област Благоевград няма такива. Но предвид векторите на разпространение, трябва да се вземат превантивни мерки. По този повод вече проведохме среща в Област Перник, предстоят срещи и в областите Кюстендил и Благоевград за координиране на действията от страна на областните управи, съответно полиция и пътни управления, така че да се предприемат адекватни действия, с които да направим превенция срещу евентуалното проникване на африканската чума.

Фокус: В тази връзка какви според Вас са най-необходимите превантивни действия, които следва да бъдат предприети?

Инж. Дамян Дамянов: Съдейки по това, което става в Северна България и това, което имаме като информация от другите страни, основния вектор са месните продукти, непреминали топлинна обработка и техните опаковки. Отчитайки, че през цяла Благоевградска област и респективно през Югозападно държавно предприятие преминава автомагистрала „Струма“, по която се движат много украински, румънски, полски и други тирове, а това са държави, в които има африканска чума, то най-сериозна вероятност за проникване на заболяването има точно от хранителни отпадъци и опаковки. Освен това другият важен момент е биосигурността в така наречения заден двор. Затова съветът към хората, които отглеждат домашни свине е да си търсят частно практикуващите ветеринарни лекари за осигуряване на надзор. Защото ще припомня, че първите огнища на чумата тръгнаха от домашни  прасета във варненско, русенско, шуменско и така нататък. Хубавото е, че в Македония, Гърция и Сърбия все още няма регистрирани огнища и ако предприемем действително сериозни мерки по биосигурност, то или ще забавим, или ще предотвратим проникването на заболяването. А такива мерки в момента се опита да предприеме Министерството на земеделието, храните и горите.

Фокус: А осъзнават ли ловците, но и хората колко е сериозен проблема, и станали ли са по-предпазливи?

Инж. Дамян Дамянов: В тази връзка мината година бяха направени обучения на ловните дружини, сега предстоят нови такива на нови хора във връзка с изучаване самата диагноза на чумата и превенцията, която трябва да се извършва. Предстои да издадем брошури, с които да запознаем хора  с мерките, които трябва да предприемат. На територията на граничните пунктове още миналата година на 8 езика сме сложили указателни табели с предупреждения. Надявам се, че хората, с активната медийна подкрепа, ще разберат, че това е един сериозен проблем, който нанася и би нанесъл най-вече щети на промишленото свиневъдство, а оттам респективно и на хората, които гледат в домовете си домашни прасета. И не по-малко на дивеча, който се явява вторичен разпространител. В тази връзка работим за стимулиране на подборния разстрел, като идеята е да бъде намелена числеността на дивата свиня, която в момента действително е доста над допустимата.

Фокус: Оптимист ли сте, че ще успеем да се справим с проблема без да се стигне до нанасянето на сериозни щети?

Ако си свършим работата, пак казвам всички институции и хората бъдат малко по-организирани, малко по-внимателни и четат каква е вероятността и опасността от заболяването африканска чума, аз мисля, че има основание да се надяваме тя да не идва в Благоевградска област и в предприятието, и въобще в Южна България. Действително трябва синхронизиране на действията и трябва съдействие на всеки един гражданин, най-вече на ловците да вземат предпазни мерки. Оптимист съм, защото ако съм песимист не би следвало да Ви ги говоря нещата. Трябва биосигурност, трябва хигиена и трябва хората да се съобразяват свинете да не се хранят с хранителни отпадъци, защото оттам се пренася вируса, който макар да не е опасен за човка, вече влязъл в заден двор, лесно може да стигне до дивите свини и обратно. Така, че трябва внимание.

Ливия НИНОВА