Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Около 30 дка сухи треви, храсти и единични дървета са изгорели при пожара в благоевградското село Бистрица, засегнати са и къщи

Снимка:СИДП

Благоевград. Около 30 дка сухи треви, храсти и единични дървета са изгорели при пожара в благоевградското село Бистрица, засегнати са и къщи. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Той уточни, че през днешния ден предстои обследване на терена с GPS, за да се установи с пълна точност, колко точно е площта на терена, който е бил засегнат от огнената стихия, възпламенила се около 16.35 часа на 17 септември. Инж. Дамянов подчерта, че въпросните 30 дка са извън горска територия. „Пожарът е локализиран и погасен. Няма опасност за населението. Екипи на пожарната и предприятието остават и днес на терен. Ако няма вторични запалвания, то дежурствата ще бъдат преустановени. Самото потушаване на пожара приключи още снощи около 21.00 часа. През цялата нощ на място имаше дежурни екипи. Днес ще се направи повторен оглед за установяване на засегната площ, но и да проверим дали някъде ще има нужда от допълнителни угасявания“, каза още инж. Дамянов.

„Фокус“ припомня:

Четири къщи изгоряха при пожара, възпламенил се във вторник. В погасителните мероприятия участваха екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, както и служители на Югозападно държавно предприятие, които бяха подпомогнати от десетки доброволци.

Ливия НИНОВА