Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Предприети си всички необходими мерки за ограничаване на африканска чума само в района на ловно стопанство „Искър“ – Самоковско

Снимка: СИДП

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Инж. Дамянов, може ли да потвърдите появилата се информация, че на територията на предприятието е регистриран първи случаи на африканска чума?

Инж. Дамян Дамянов: За съжаление, да. В петък – 2 август, в района на ловно стопанство „Искър“ – Самоковско е бил намерен трупа на умряла дива свиня. Пробата от трупа показа положителен резултат за африканска чума. В момента сме ограничили достъпа в стопанството, като там могат да влизат само служителите му. Предприели сме необходимите мерки с цел ограничаване на заболяването, една от които е интензивен отстрел на диви свине. От животните взимаме необходимите проби и ги носим за изследване, за да видим каква е динамиката на заболяването. До този момент няма други намерени умрели животни на територията на предприятието.

Фокус: Притеснявате ли се, че може да достигне и до съседните области като например Благоевград, Кюстендил?

Инж. Дамян Дамянов: То притеснението го имаше още преди да констатираме случай в района на ловно стопанство „Искър“. За съжаление ситуацията към момента показва, че продължаваме да не взимаме и да не изпълняваме всички мерки за превенция срещу заболяването. Както вече споменах – с цел ограничаване разпространението на африканската чума в ловно стопанство „Искър“ сме наложили строг пропускателен режим, като се надяваме, че заболяването няма да стигне и до други райони. Трябва да се има предвид, че ловното стопанство, в което констатирахме случая на африканска чума е база за интензивно стопанисване на дивеч, която е заградена, затова предполагам, че няма защо дивите свине да бягат оттам. Очаквам, че заболяването ще бъде локализирано единствено там.

Фокус: Какъв е вашият апел и към ловците, и към хората?

Инж. Дамян Дамянов: Апелът ни както към ловците, така и към хората е да се спазват елементарни мерки на биосигурност. Според мен до констатиране на случая на заболяло животно в ловно стопанство „Искър“ се е стигнало заради хранителни отпадъци. Изводът базирам на факта, че от там минава път, който е доста натоварен от тежкотоварни автомобили от различни националности. Освен това сме взели всички превантивни мерки, свързани с фуражите, тоест няма пресни доставени такива. Друго много важно нещо е да се избягва движението с едни и същи дрехи от стопани, отглеждащи домашни прасета, които посещават горските територии. С цел превенция проведохме няколко срещи, на които подробно обяснихме всичко, което следва да бъде спазвано като разпоредби и правила. Отделно днес ще разпространим дипляни с мерки за биосигурност. В общи линии това са нещата, които трябва да се спазват, за да предотвратим разпространяване на заболяването. Все пак трябва да се има предвид, че потока автомобили, които са с небългарска регистрация е голям, а сред много от тях има такива, които са от държави, в които има констатирани случаи на огнища на африканска чума. Така че трябва да бъдем много внимателни. Важно е да отбележим, че всички паркинги и пътища се почистват от Агенция „Пътна инфраструктура“, поради което се надяваме, че няма да има нови констатирани случаи.

Ливия НИНОВА