Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Таксацията на дивеча у нас е грешна, затова през 2020 година трябва да бъдат предприети по-драстични мерки

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. Над 5 случая на заболяването Африканска чума по свинете са регистрирани на територията на Югозападно държавно предприятие тази година. Това съобщи на пресконференция директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.

Той припомни, че случаите са от района на Сливница, Симитли, Сандански, Невестино, Тетевен и други. „Това, което трябва да направим е да се опитаме максимално, със законово позволените средства, което към момента лично аз бих казал, че не ни се отдава, да намалим популацията. Ползването, което реализираме във всички ловни стопанства – държавни, отдадените участъци, районите на ловните сдружения се движи почти толкова, колкото и миналата година. Това потвърждава още един път, че таксацията, тоест преброяването на дивеча не е вярно и там трябва да се предприемат драстични мерки“, каза още инж. Дамянов.

Директорът на Югозападно държавно предприятие коментира, че за тази грешна таксация са виновни всички, които участват в преброяването. „Държавните ловни стопанства ще изпълнят плановете си за отстрел. В държавните райони, които стопанисват горските стопанства няма да може да изпълним плануването, тъй като то е неизпълнимо заради грешната таксация. Същото може би се отнася и за отдадените райони, където според мен има умишлено завишаване в броя на таксацията, за да има условно по-сериозно ползване, което към момента не се забелязва в отчетените резултати“, заяви той.

Според инж. Дамян Дамянов през 2020 година трябва да се направи коректна таксация на дивеча. Той добави, че към момента в национален мащаб са отстреляни около 50 000 диви свине. „При нас са около 13 000, тоест ще завършим 2019 година на около 17 000 свине, което показва реални потенциал на територията“, отбеляза той.

Директорът на ЮЗДП още веднъж призова за спазване мерките за биосигурност, за да се предотврати разпространяване на заболяването.

Ливия НИНОВА