Инж. Даниел Панов: Вярвам, че обявяването на  Велико Търново за историческа и духовна столица на България  ще е проява на национална отговорност и на държавническа мъдрост

Велико Търново. Вярвам, че обявяването на  Велико Търново за историческа и духовна столица на България  ще е проява на национална отговорност и на държавническа мъдрост. Това каза в празничното си слово кметът инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че битката при Клокотница винаги ще е сред най-звездните мигове в българската история. Това бива осъзнато от търновци още преди 140 години. Затова преди година инициативен комитет предлага Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България. „Позволете ми да благодаря на вас, скъпи съграждани и скъпи великотърновци, че възпитавате децата си в дух на родолюбие, че ги учите да опознават нашите традиции и нашите обичаи, че са горди и достойни българи, че познават и почитат историческите събития, славните ни предци и техните дела, че обичат Велико Търново и работят за престижа и славата на нашия старопрестолен град.

Благодаря на хората на науката, просветата, културата, изкуствата, духовността, на академичната общност, на бизнеса и неправителствените организации, на всички, които са ангажирани с празничната програма, с културните и обществените събития във Велико Търново. Заради вас Търновград остава завинаги в сърцата на стотици българи и чуждестранни гости. Поглеждайки назад към историята ние откриваме заветите на славните българи и героите от миналото – да мислим за нашия град и за нашата държавата, да ги поставим над ежедневното злободневие. Когато работим заедно и бъдещето на Велико Търново е наша обща кауза, старата столица се утвърждава като град, за който се говори с добро, не само в България, а и извън пределите и. Нека продължаваме да даваме пример за това наше общо единствено“, посочи инж. Даниел Панов. Той честити на всички великотърновци празника и им пожела здраве.  „Винаги Велико Търново е бил пример за държавност, пример за единство и родолюбие. Нека всички тези ценности, които сме наследили от нашите предци още от древни времена, ги предаваме на бъдещето поколение, на бъдещето на България , на нашите деца, великотърновчетата. Бъдете живи, здрави и силни духом. Нека да имаме повече вяра в православната църква, защото винаги българите в трудности и в хубави моменти са се уповавали на църквата. Нека Бог да е с нас! Честит празник!“, пожела инж. Даниел Панов.

Надежда КРЪСТЕВА