Инж. Даниел Панов, кмет: 22 март ни задължава да погледнем назад към историята и да открием отново заветите на предците си 

Велико Търново. 22 март ни задължава да погледнем назад към историята и да открием отново заветите на славните българи. Това припомни в празничното си слово кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му на днешния ден трябва да надникнем и в самите нас. Защото историята ни дава както отговор на въпроса кои сме, така и ни задава друг въпрос – накъде отиваме и какво правим за бъдещето?  Усещате ли колко силен е българският дух тук, в църквата светиня, която не кой да е, а сам великият цар Иван Асен II строи?  Тук, в двора на този сакрален храм, пред нас сякаш възкръсва образа на царя победител. Той, именно той – Иван Асен II, през 1230 година кара цяла Европа да говори с преклонение за България и Търновград. Българският владетел побеждава не кого да е, а самия Теодор Комнин, самопровъзлгасил се за наследник на византийските императори“, припомни инж. Панов. Той подчерта, че в чест на тази славна победа днес празнува не само Велико Търново, но и българският дух. Кметът припомни, че само две години след паметното сражение Българското царство вече е велика сила в Средновековна Европа. България достига три морета и е световен колос.  Битката при Клокотница води до истинско национално обединение на всички български земи. След Клокотница Търново се издига като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център на Стария континент. „Градът е наричан „Трети Рим“ и „Втори Константинопол“. Този престиж свидетелства както за държавническото величие на България и нейната тогавашна столица, така и за огромната роля на нашата държава и народ за развитието на славянската, на европейската култура, духовност и цивилизация. Символ на всичко това е храмът „Свети Четиридесет мъченици“. Това сакрално място винаги ще бъде сред вечните и най-български по своя характер символи. Тук в едно се обединяват Първото българско царство, за чиито времена ни напомнят колоните на Крум и Омуртаг, Втората българска държава и съвременна България“, посочи инж. Даниел Панов.  Той припомни, че в църквата клетва пред Бога полагат депутатите от Учредителното събрание, а също и първият български княз, тук е провъзгласена Независимостта на България.  В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ през далечната 1889 година е честван първият национален по своя характер празник. Товае точно годишнината от битката при Клокотница – днешният празник на Велико Търново. Почитат я народът, депутатите от Учредителното събрание, администрацията на Временното руско управление.

„Какво ни показва всичко това – празникът на Велико Търново отдавна е надхвърлил чисто градското измерение. 22 март е празник на българското величие, на силния български дух, на българщината. Така го е възприемал нашият народ и след Освобождението, и в следващите десетилетия.  Затова преди година пожелахме Велико Търново да получи официален статут на историческа и духовна столица на България. И вярваме, че даването на този статут, което ще бъде силна проява на национална отговорност и държавническа мъдрост, е само въпрос на време.Още от времето на цар Иван Асен II Търново е синоним на национално обединение, на величие и слава, на родолюбие. Патриотизмът значи не само да помниш историята, но и да вникнеш между редовете на историческите извори. Затова, скъпи великотърновци, нека вървим заедно напред, водени от едничката цел – доброто бъдеще пред нашия град и нашите деца. Нека всеки ден работим така, че за Велико Търново да се говори с добро в България и извън пределите й. Историята ни задължава“, посочи инж. Даниел Панов.

Луиза ТРАНЧЕВА