Инж. Даниел Панов, НСОРБ: За последния програмен период подписахме 1820 договора за близо 3,8 млрд. лв. по европейски проекти и програми

София. За последния програмен период подписахме 1820 договора за близо 3,8 млрд. лв. по европейски проекти и програми. Това каза кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) инж. Даниел Панов по време на заключителна за 2018 г. пресконференция по повод рождения ден на Сдружението и последното за годината заседание на Управителния съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Много добри неща се случиха през 2018 г., като е факт, че Българското председателство на Съвета на ЕС беше оценено на много високо ниво от Европейската комисия. В тези шест месеца имаше няколко форума, които НСОРБ трябваше да организира, и така авторитетът на Сдружението се вдигна“, каза още инж. Панов и посочи, че НСОРБ има добра чуваемост от европейските институции.
„Подписахме 1820 договора за близо 3,8 млрд. лв. по европейски проекти и програми, което е доста повече от предишния програмен период. Ще продължим да се борим с въпроса за децентрализацията, който неведнъж сме коментирали с изпълнителната и законодателната власт. Защото децентрализацията не овластява местната власт. Време е да имаме и нов Закон за местни данъци и такси, а не през година да го актуализираме. УС на НСОРБ ще продължи да се бори и с подоходното облагане, защото смятаме, че то трябва да се сподели с изпълнителната власт, за да има повече средства за инфраструктура, паркове, градска среда и др.“, каза още той.
Инж. Панов посочи, че до 19 юни 2019 г. НСОРБ ще организира форуми в много български общини, на които ще бъде изработена стратегия за развитието на местната власт в следващите 10 години. „В последно време всички говорим и за чистотата на въздуха и няма как да не засегнем и това, защото в един момент излезе, че общините сме виновни. Всяка една от държавните институции трябва да изпълнява своите ангажименти и правомощия и ние правим всичко, което е в нашите, за да бъде по-чист въздухът за българските граждани“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА