Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Осигурихме за общинската администрация 482 млн. лв. за 2019 г., но те няма да са достатъчни за увеличение на заплатите на служителите

София. Осигурихме за общинската администрация 482 млн. лв. за 2019 г., но те няма да са достатъчни за увеличение на заплатите на служителите. Това каза председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Община Велико Търново инж. Даниел Панов по време на заседание на Общото събрание на НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Общото ни събрание е уникално по своята същност, защото дава възможност да дискутираме и да предлагаме работещи решения. Сега сме в началото на важна за всички нас година – предстоят европейски и местни избори, навлизаме в ключова фаза на новия програмен период, предстоят и важни промени в социалната политика. Уверен съм, че ще се справим, както сме го правили винаги до днес“, заяви инж. Панов и посочи, че днешното заседание е важно, защото трябва да се набележат основните приоритети на НСОРБ до края на мандата.
Инж. Панов представи отчет на дейността на УС на НСОРБ през 2018 г. „Основният ни приоритет беше финансовото състояние на общините. Концентрирахме се върху малко на брой, но съществени за нас предложения. Поставихме три акцента – увеличаване средствата на общинската администрация за изравнителната и капиталова субсидия. Осигурихме ръст с 30,3 млн. лв. на администрацията. За 2019 г. Общото състояние на администрацията за 2019 г. е над 482 млн. лв. Този ръст ще ни позволи да компенсираме новите нива на минималната работна заплата, но няма да доведе до увеличаване на възнагражденията“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА