Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Поискахме 100 млн. лв. за подобряване на общинската мрежа за 2019 г., но ни бяха отпуснати 15 млн. лв.

София. Поискахме 100 млн. лв. за подобряване на общинската мрежа за 2019 г., но ни бяха отпуснати 15 млн. лв. Това каза председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Община Велико Търново инж. Даниел Панов по време на заседание на Общото събрание на НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отново и през новата година ще ни бъде трудно да подобрим общинската мрежа, за която ще са ни необходими най-малко 100 млн. лв. които и поискахме. Всяка година водим преговори, но сега ни бяха отпуснати 15 млн. лв. Ще продължим да се борим с този проблем, защото междуселищната връзка трябва да бъде ремонтирана“, заяви инж. Панов.
Той посочи, че сред основните приоритети на НСОРБ през 2019 г. ще бъде подобряване на нормативната уредба за отделните политики. „Ще продължаваме да работим и за нов закон за гробищните паркове. В преговорите, които водим с Министерството на здравеопазването, за болниците в отдалечени райони, успяхме да увеличим финансирането и така средствата станаха 18 млн. лв. за 2019 г. Основни са предизвикателствата и в социалната сфера, като все още има неясни моменти в прилагането на новите закони за социалните услуги и личната помощ. Друга голяма тема в нашата работа продължава да е промяната в модела на административното обслужване – ще трябва да реорганизираме работните процеси и да се справим с намаляването на приходите от предоставянето на административните услуги“, посочи инж. Панов.
Председателят на УС на НСОРБ коментира, че трябва да има промяна в отношенията на Сдружението с изпълнителната власт. „Трябва да сме по-настойчиви и да се опитваме да задаваме дневния ред и да сме инициатори на промени. Защото нашият общински глас се чува все по-често, но трябва и по-често да излизаме пред обществото. Затова през следващите два месеца ще организираме няколко форума, в които ще представим визията си за развитието на общините през следващите 10 години“, каза още той.
Инж. Панов заяви, че е право на Министерски съвет да разпределя излишъка в бюджета. „Но ние като УС на НСОРБ ще продължим активния диалог с правителството и Министерството на финансите за прозрачно разпределяне на субсидиите за общините“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА