Инж. Даниел Панов: Осъществява се 24-часов GPS контрол на движението на машините, ангажирани със снегопочистването във Велико Търново, не са констатирани нарушения

Велико Търново. Осъществява се 24-часов GPS контрол на движението на машините, ангажирани със зимното снегопочистване и опесъчаване във Велико Търново. Това каза кметът инж. Даниел Панов по време на заседанието на Общински съвет, в отговор на питане, свързано със снегопочистването на кв. „Варуша“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според общинския съветник от БСП Валерия Дончев някой улици в квартала тази зимна са били недостъпни, а на места снегопочистващата техника е минавала по няколко последователни пъти. Кметът припомни, че поддържането на уличната мрежа във Велико Търново се извършва съгласно организационен план за зимния сезон 2018/2019 година. „Снегопочистването и опесъчаването на основните улици в квартал „Варуша“ съществено е затруднено от тесните и стръмни улици, както и от неправилното паркиране на автомобилите по уличните платна, но въпреки това се осъществява зимно поддържане на уличната мрежа в квартала. Улица „Бузлуджа“ – от Стара болница до Сухата чешма, както и съседните улици на Американския колеж „Аркус“, се снегопочистват и опесъчават машинно, а останалите улици в квартала ръчно“, посочи инж. Даниел Панов. Той припомни, че текущият и последяващ контрол на зимното поддържане на град Велико Търново се осъществява от служители от дирекция „Строителство и  устройство на територията“ и звено „Сигурност, отбрана и мобилизационна подготовка“ при Община Велико Търново. Контролът се извършва и от зам.-кмета проф. Георги Камарашев. Кметът подчерта, че през зимния сезон не са констатирани нарушения от представители от общинската администрация, а на всички постъпвали от граждани сигнали се е реагирало своевременно. „С изпълнението на предвидените мероприятия за зимно поддържане, съгласно организационния план за град Велико Търново за поетапното снегопочистване и опесъчаване на улиците от първа и втора степен от уличната мрежа, се осигурява и транспортен достъп на живущите в кв. „Варуша“ до останалите улични мрежи на града, в това число здравни и социални заведения. Безопасното движение на пътните превозни средства в града се осъществява, спазвайки правилата и изискванията на движение при зимни условия“, допълни инж. Даниел Панов.

Днешното заседание на Общински съвет – Велико Търново започна с минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим. Предложението по този начин да се отбележи утрешния ден – 1 февруари, дойде от общинския съветник от ГЕРБ Деян Хаджийски.

Надежда КРЪСТЕВА