Инж. Даринка Сарова, ПП „Златни пясъци“ – Варна: Средно годишно над 80 000 души посещават Парка

Инж. Даринка Сарова, директор на Природен парк „Златни пясъци“ в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инж. Сарова, за поредна година Вашата Дирекция организира пролетно почистване на Природен парк „Златни пясъци“, разкажете повече за инициативата.

Инж. Даринка Сарова: Всяка година Дирекцията на Природен парк „Златни пясъци“, съгласно заложените мероприятия, заложени в годишния план за работа създава организация за пролетно и есенно почистване от битови и строителни отпадъци с помощта на доброволци и приятели на парка. Тази година пролетното почистване е обявено за 23 февруари. За това сме поканили всичките шест туристически дружества на територията на Варна. Сборният пункт е паркингът на ресторант „Горски кът“ от 10 часа. Очакваме и природолюбители да се включат към тази благородна инициатива. Мероприятието ще бъде подкрепено и от представители на Район „Приморски“, както и петима души от парковата администрация. Очакваме поне 40 души да помогнат в инициативата. Ние ще осигурим чували и ръкавици.

Фокус: Природният парк „Златни пясъци“ е съвсем близо до града, а много хора не са го посещавали.

Инж. Даринка Сарова: Да, има и такива хора. На тези, които не са идвали на територията на парка мога да препоръчам да се посети Аладжа манастир, както и чешмата. Това е и историческият център на парка, и отправна точка на много маршрути. Средно годишно над 80 000 души посещават Природен парк „Златни пясъци“. Но искам да отправя апел към посетителите е да бъдат по-съвестни, по-активни в поведението си по отношение на опазване на природата. Тъй като замърсяването с битови отпадъци е най-големият проблем в Парка. Нека да се научат да ценят това, което имаме, това, което може да се види като видове и типове местообитания. Когато един човек знае какво има там, колко е ценно и, че трябва да го пази, той ще бъде с друга култура, възпитание и мислене по отношение на опазване на природата. Всичко зависи от нашето лично отношение и отговорността за децата и бъдещето, за опазването на този район, да се поддържа чист.

Фокус: Много хора обичат да ходят на пикник през пролетта, битовите отпадъци ли са големият проблем?

Инж. Даринка Сарова: Недобросъвестни хора правят нерегламентирани малки сметища със строителни отпадъци на територията на Парка, но от Район „Приморски“ ни помагат да ги извозим. Но точно тези отпадъци от пикниците – найлонови торбички и кенчета са много. Всеки трябва да събира боклуците и да ги изхвърля на определените места. Парковата администрация извършва контрол, но не можем след 100 000 души да вървим непрекъснато и да наблюдаваме какво правят. Замърсява се и с автобусите, които минават наблизо, шофьори изхвърлят бутилки, цигарени кутии. Всеки човек сам за себе си трябва да прецени, че не бива да го върши и трябва да пази парка.

Фокус: Дано хората да са по-съвестни, но може би трябва да призовем хората да не палят и огън.

Инж. Даринка Сарова: По отношение на пожароопасния сезон, който се обявява със заповед на областния управител, през активните летни месеци е забранено паленето на огън. Допустимо е да се пали огън само на регламентираните места, на които има барбекюта. Но иначе в гората това не се прави и ние много стриктно следим и охраняваме да не се предизвика пожар.

Фокус: Припомнете на каква площ се разпростира паркът и кои са основните маршрути за посетителите.

Инж. Даринка Сарова: Територията на парка е 1320 хектара. В него има пет туристически маршрута – „Син“, „Червен“, „Жълт“, „Зелен“ и „Оранжев“, както и два специализирани – за хора с увреждания и за деца.

Фокус: Разкажете повече за маршрута за деца, как се осъществяват посещенията по него?

Инж. Даринка Сарова: Този маршрут е наречен „Домът на сойката“. Посещенията стават по предварителна заявка. Всяка година е различно. Миналата година поради многото валежи се появиха кърлежи и много от заявките на учениците отпаднаха. Ние се грижим, пръскаме поляните против кърлежи, но поради опасност за децата отменяме обиколки. Територията е голяма и трябва да пазим децата. Има и веломаршрут, който може да се ползва от любителите на колоезденето.

Диана СТОЕВА