Инж. Деян Иванов, кмет на Белослав: Бюджет 2020, който предстои да приемем, достига 13 млн. лева

Тази година бюджетът, който предстои да приемем, е в размер на малко под 13 млн. лева. Като средствата, с които държавата дофинансира нашия бюджет, са малко по-малко от 8.8 млн. лева. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов. По думите му, собствените приходи, които формират финансовата рамка за 2020 година, са около 2.8 млн. лева. Те вече са разпределени по различни пера, като такса „Смет“, данъци, капиталови разходи, образование, социални дейности, благоустройство, чистота, заплати и, разбира се – фериботът. „Той се издържа по държавно-делегирана дейност. Стопанисва се от 100-процентовата общинска фирма „Белфери“. Тази година бюджетът е завишен във връзка с увеличението на минималната работна заплата. За да се осъществява връзката между двата бряга, тази година фериботът ще трябва да се заделят 2.3 млн. лева“, обясни кметът.

Той добави, че приоритетите на местната власт относно разпределянето на останалата част от бюджета следват политиката от предходните години. „Не сме пропуснали нищо от сферите като образование, спорт, инфраструктура“, посочи инж. Иванов.

Той каза също, че средствата от капиталовата програма, които остават за Общината през 2020 година, са в размер на 241 000 лева. Те трябва да бъдат разпределени за основни ремонти и ново строителство през годината. Вероятно около 30-40 процента от сумата ще бъде изразходвана за асфалтирането на улици, които са в много лошо състояние. Сред тях е улица „Черно море“ в Езерово. Ще бъде построена и модерна автобусна спирка в центъра на Белослав, тъй като все повече жители на Общината ползват този тип транспорт. Предвиждат се също ремонти на детски площадки, благоустройства по кътове за отдих или площадни пространства. През 2020 година не са планирани корекции в данъците и таксите на територията на Общината.

„Единствената корекция, която е направена с решение на Общинския съвет е спрямо зонирането. Тъй като вече няма улица, която да не е с трайна настилка, всички улици са обезпечени с воден цикъл – водопровод и канализация, изградени са подземни комуникации, променихме зонирането. Това почти не влияе на данъците. Мога да кажа, че с под 20 % има увеличение на данъчните оценки. Но няма такъв данък на физическо лице, който да е трицифрена сума. Същевременно, на юридическите лица данъците са останали такива, каквито са били“, посочи още инж. Деян Иванов.

Диана СТОЕВА