Инж. Деян Иванов, кмет на Белослав: Учениците в СУ „Васил Левски“ ще започнат новата година в напълно обновена база

Кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инж. Иванов, през този месец предстои временно спиране на ферибота, осъществяващ връзката между двата бряга на Белослав, защо се налага това?

Инж. Деян Иванов: Да, фериботът ще бъде спрян след 10-ти септември за една седмица. През това време, връзката между двата бряга ще се осъществява от моторния кораб „Бела“. Възможността гражданите да преминават езерото няма да се прекъсва. Причината е извършването на регулярен класен ремонт на ферибота. Важното тук е, че администрацията е входирала докладна записка до Общинския съвет за промяна в работния му режим, тъй като от 00.00 часа до 04.00 часа няма връзка между двата бряга. Нашето предложение към общинските съветници е да гласуват през летния период фериботът да се движи в тази част от денонощието през половин час, а през зимата – на всеки час.

Фокус: Т.е. Вие настоявате на практика фериботът да работи на 24-часов режим, без прекъсване?

Инж. Деян Иванов: Да, надяваме се с този ремонт, да направим някои технологични промени, с които няма да нарушим работата на агрегатите и възлите във ферибота и същевременно да осъществим 24-часова връзка между двата бряга.

Фокус: А от кога ще влезе в сила новото разписание?

Инж. Деян Иванов: Веднага след ремонта ще може да се изпълнява този график.

Фокус: Т.е. още до месец ще е възможно да стане това?

Инж. Деян Иванов: Реално от 17-ти септември ще може да се изпълнява. Направили сме разчети. Промяната няма да се отрази на бюджета. Минимално е количеството гориво, което ще се изразходва. Така или иначе, работният персонал е на смени и също нямаме противоречия с трудовите разпоредби в страната.

Фокус: Т.е. няма да се налага и Общината да влиза в допълнителни разходи?

Инж. Деян Иванов: Не, единственият разход е само за тези 6 курса. Но тъй като водата винаги е спокойна през нощта, няма да има проблем.

Фокус: Предстои първият учебен ден, приключи ли ремонтът на сградата на Средното училище „Св. Св. Кирил и Методий“?

Инж. Деян Иванов: Приключиха строително-монтажните дейности, както и доставката на оборудване и обзавеждането. Така че, с първия учебен ден ще бъде открит този обект, за да може вече учениците да посрещнат новата година в обновена база.

Фокус: А какви други дейности преди старта на учебната година предвиждате – опресняване на пътната маркировка и други?

Инж. Деян Иванов: Разбира се, пешеходните пътеки по възлови кръстовища ще бъдат опреснени. Вече приключиха ремонти на тротоари и бордюри по редица улици.

Диана СТОЕВА