Инж. Деян Иванов, кмет на Община Белослав: Училищата и детските градини са в готовност за предстоящия зимен сезон

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Инж. Деян Иванов, кмет на Община Белослав, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инж. Иванов, готова ли е Община Белослав за зимния сезон?

Инж. Деян Иванов: Училищата и детските градини на територията на община Белослав са в готовност за предстоящия зимен сезон. Учебните заведения и детските градини са газифицирани и нямаме ангажимент по осигуряване на дърва и въглища, както беше навремето. Котлите са ревизирани и готови за сезона. Част от учебните заведения не са енергийно ефективни, но се работи това да стане в обозримо бъдеще. Чрез проект по Програмата за развитие на селските райони администрацията кандидатства за саниране на най-голямото училище в общината – Средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Белослав. Не е санирана и детската градина в село Езерово. Навремето тя е била вързана към парното на ТЕЦ-а, но сега е крайно належащо да бъде санирана. Училището и детската градина в село Езерово са на един общ котел и когато се предава топлината от едното заведение до другото, се губи много енергия, тъй като разстоянието е голямо. По проект Община Белослав топъл обяд на над 150 души. Общината е в готовност за зимния сезон. Знаете, че община Белослав е съставена от град Белослав и още три населени места. Имаме малко населени места, но много градска мрежа, която да чистим – 140 км. Прогнозните средства за зимно почистване са около 14 000 лева.  Община Белослав има сключен договор за зимно поддържане на пътищата. Обикновено договорите са с местни фирми, които при снеговалеж да реагират веднага. Най-трудни за поддържане през зимата са улиците в града заради голяма денивелация.

Фокус: Какво е състоянието на пътната инфраструктура?

Инж. Деян Иванов: Състоянието на пътната инфраструктура преди зимния сезон е задоволително. Извършихме текущ ремонт на асфалтовите настилки по уличната мрежа. Няма образували се дупки и непроходими улици.

Фокус: Как се движи изпълнението на бюджета?

Инж. Деян Иванов: На критичната права сме. Възможно е да имаме затруднения в декември, тъй като част от основните ни данъкоплатци срещат трудности и не са платили данъците си за 2017 година. Община Белослав има и плащания по две корекции от 2009 година – в размер на 87 000 лева и 186 000 лева. Това много ни обърква бюджета. При нашата стриктна счетоводна политика и 2 000 лева да има непредвидени объркват бюджета, който е доста оскъден и трудно пресметлив.

Фокус: Работи ли се по бюджета за следващата година и предвиждате ли увеличение на данъците?

Инж. Деян Иванов: Не предвиждаме увеличение на данъците през 2018 година. Администрацията ще продължи да работи в посока привличане на инвеститори. Не се очаква бюджетът за следващата година да бъде по-различен от този за настоящата. 8,6 млн. лева е общият бюджет на Община Белослав, като той се разпределя на база жители. Много бихме искали да се направят законови промени и част от Данък общ доход да влиза в общините. Стараем се да привличаме повече средства по европейски проекти.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА