Инж. Димитър Мишев, ВиК-Пазарджик: Въпреки високите температури и сушата, нямаме населени места на воден режим

За работата на ВиК-Пазарджик по подмяната на водопроводна инфраструктура и за създадената добра организация, която осигурява редовно водоснабдяване на обслужваните от дружеството населени места, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар инж. Димитър Мишев, ръководител на „Производствено-технически отдел“ във ВиК-Пазарджик.

Фокус: Г-н Мишев, създават ли проблеми при водоснабдяването на населените места, високите температури и засушаването през последните седмици?

Инж. Димитър Мишев: Въпреки високите температури през последните седмици и засушаването, нямаме населени места, които да са без вода или на воден режим на територията, обслужвана от ВиК-Пазарджик, а това са общините Пазарджик, Септември и Лесичово. Най-критично е положението в село Овчеполци. В село Црънча няма проблеми вече, а също и в село Сбор. Селата в равнината, които нямат водоем и помпата директно вкарва водата в мрежата, при голямо потребление пада налягането. Това се случва обикновено вечер. Въпреки това до воден режим няма да се стигне, но потребителите ни не трябва да използват питейна вода за поливане на дворове и градини.

Фокус: Имате ли случаи на кражба на вода?

Инж. Димитър Мишев: През лятото се увеличават кражбите на питейна вода. Кражби на вода има и през зимата, но те са по-малко. Сега питейна вода се използва за поливане на дворове и градини като тръбите са преди водомера и така разходът не се отчита, а това на практика е кражба. ВиК-Пазарджик извършва проверки и там, където тръбите са метални, те се откриват от уредите и се налагат санкции, но където тръбите са пластмасови това е много трудно. Общи водомери имаме поставени на входовете на почти всички села, които обслужваме, а те са 55. В едно от селата сме отчели, че консумацията рязко се покачва вечер между 18 и 21 часа, докато през деня е доста по-малка..

Фокус: Какви ремонти на водопроводна инфраструктура извършвате през лятото?

Инж. Димитър Мишев: ВиК-Пазарджик започна подмяната на водопроводната мрежа по булевард „Александър Стамболийски“ в областния град. В първия участък между улиците „Цар Самуил“ и „Екзарх Йосиф“ на практика няма нормален водопровод. В участъка от улица „Цар Самуил“ до светофара подменяме се подменят всички сградни водопроводни отклонения към имотите, тъй като няколко пъти възникваха аварии. Направихме връзки и на светофара на Градската градина, за да не  се спира водата по улица „Хан Крум“, а само по булеварда, където работим. Вече започна подмяната на линейната част на водопровода в този участък. През тази седмица очакваме да приключим дейностите по подмяната на водопроводната инфраструкктура до улица „Екзарх Йосиф“. Другият участък до улица „Градинарска“ е с водопровод от преди 9 септември 1944 година, но той е в много добро състояние, защото е стоманен, въпреки, че вече е на почти 80 години. Там нямаме и аварии.

Фокус: До къде стигнахте с подмяната на главния водопровод в град Септември?

Инж. Димитър Мишев: Приключи подмяната на водопроводната инфраструктура по главния булевард „България“ в град Септември. Спирането на водата по това трасе, водеше и до оставане на целия град без вода. Освен това при пускането на водата се получаваха вторични аварии. Понякога в резултат на остарялата водопроводна мрежа се стигаше до спирането на водата за един ден, след това отново за следващия и така докато приключи работата на аварийните екип. В момента вървят дейностите по изпълнение на втория проект за 5,5 км водопроводна мрежа по различни улици в града. Почти половината от улиците вече са с подменен водопровод. В района на жп гарата освен тази мрежа се подменя и големият канал.
Ваня НИКОЛОВА