Инж. Елин Лилов: 21 200 коледни елхи ще бъдат добити от територията на Южноцентрално държавно горско предприятие – Смолян

21 200 коледни елхи ще бъдат добити от горите и разсадниците на територията на Южноцентрално държавно горско предприятие – Смолян за предстоящите празници. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян зам.-директорът на предприятието инж. Елин Лилов. Територията му обхваща областите Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали, а 50 % от добитите елхи ще са от Смолянска област, поясни той. И тази година ще се продават както отсечени коледни дръвчета, така и такива със закрита коренова система в контейнери, които след празниците може да се посадят отново в гората, пред дома или на място, на което собственикът им пожелае, отбеляза инж. Лилов. Той уточни, че този вид елхички ще са 2770 броя. Цената на отсечено дръвче е между 3-7 лв. в зависимост от височината, а на живите елхи в контейнери тя е от 10 до 30 лв.

Добитите от територията на стопанството елхи ще се продават и в други градове в страната, тъй като търговците правят заявка в съответните горски стопанства и осигуряват транспорта до различни населени места, където предлагат на пазара коледни дръвчета. И тази година по традиция ЮЦДГП – Смолян ще продава от следващата седмица елхички със закрита коренова система на Стария център в Смолян, посочи инж. Лилов. Той подчерта, че ще се извършват проверки за незаконна сеч на коледни дръвчета, като законно придобитите трябва задължително да имат контролна пластина в основата на стеблото. Глобата при незаконно отсечени елхички за физически лица е между 30 и 3000 лв., а за юридически лица е от 100 до 5000 лв., каза още зам.-директорът на ЮЦДГП – Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА