Инж. Злати Златев, „Градски транспорт“: Електроавтобусите не са подходящи за град като Варна

Инж. Злати Златев, директор на дружеството „Градски транспорт“ – Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инж. Златев, дружеството „Градски транспорт“ получи за временно ползване два тестови автобуса, които се придвижват и с електрическа енергия. Каква е целта на теста?

Злати Златев: Единият от тях е съчленен, а другият е соло. Пускаме ги по различни линии, за да можем да ги тестваме  при различни условия, при различна натовареност. Соло автобусът е работил от 22 януари по линии с номера 17, 22, 31, 10, 209, 12, 9.

Фокус: Какви са наблюденията Ви до момента?

Злати Златев: Дават около 6-7 литра по-малко разход на дизелово гориво, отколкото обикновения соло автобус.

Фокус: Какви са параметрите?

Злати Златев: Соло автобусът е с мощност от 280 конски сили. Той е 12-метров, предназначен за градски условия. Хубавото е, че е екологически по-чист от дизеловите, въпреки че също е Евро 6. Разликата при електроавтобусите и хибрида е, че първите като изминат 200 километра, трябва да се спрат и да се презаредят. Докато при хибрида, когато работи в градски условия и тръгне от спирка, се задвижва изключително на ел. захранване. Но когато примерно увеличи скоростта над 30 км. в час се включва и дизеловият двигател. По този начин дизеловият двигател не се форсира, работи при постоянни обороти и е по-екологически чист.

Фокус: Колко време ще останат във Варна двата автобуса?

Злати Златев: Автобусите сме ги взели до 28 февруари. Целта ни е един месец да ги тестваме по всички линии. Знаете, преди тествахме и електроавтобус. Сега тестваме и чисто електро на съчленен, за да можем да си направим извода какъв тип автобуси са най-подходящи за нас. Ние имаме и дизелови автобуси, имаме и такива на природен газ. Целта е да преценим кое е най-изгодно за условията на Варна. Варна се различава от останалите градове с това, че не е чисто равнинен град, а има качвания и слизания, както към „Виница“ и „Галата“.

Фокус: Преди месеци тествахте и автобуси на други фирми.

Злати Златев: Да, за да можем да сравняваме параметрите.

Фокус: Какво установихте досега?

Злати Златев: Електрическите автобуси, за съжаление, не са много удачни за нас, от гледна точка на изминатите километри. Понеже, градът не е равнинен, явно това изразходва повече ел. енергия, защото соло автобусът, който тествахме преди, не можеше да изкара две смени. Този който ползваме сега също не успява, може би и затова, че е студено, а отоплението е също с ел. енергия от батериите. Много по-рано му свършва батерията. Затова в момента съм наредил във върховете, когато е най-натоварено, да се ползва.

Фокус: Колко струва един такъв автобус и колко бройки може да си позволи да купи град като Варна?

Злати Златев: За съжаление електрическите автобуси са много скъпи. Соло автобусите струват от порядъка на 800 000 лева, до 1 млн. лева. Това е прекалено скъпо за нашите условия, защото те не могат да изкарат цяла смяна. Докато хибридният вариант засега се държи много добре. Дава известни икономии. Те са и малко по-евтини. Правим проучвания дали да вземем нещо на лизинг. В момента основната цел е да се насочим към даден вид двигатели. Пак ще сравняваме показателите цена и разходи. Финансиране тепърва ще се търси. Тези тестови автобуси сме взели в замяна на резултатите от изпитанията, които впоследствие ще се ползват от фирмата.

Фокус: Преди време се оплакахте от вандалски прояви по автобуси в района на квартал „Чайка“, имало ли е нови случаи?

Злати Златев: След „Чайка“, на 8 и 9 януари, имаше подобни инциденти в района между Техникумите и Дома на слепите на бул. „Сливница“. Оттогава няма нови инциденти.

Диана СТОЕВА