Иван Алексиев, кмет на Община Поморие: Готови сме за сезона откъм безопасност на туристите, гостите и жителите на града

снимка: Община Раковски

По повод новата система за видеонаблюдение, която заработи преди дни в защита на туристите в Поморие Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с кмета на Общината Иван Алексиев.

 Фокус: Г-н Алексиев, Поморие има обновената система за видеонаблюдение. Какво ще се следи с новите камери?

Иван Алексиев:  Тя е с цел осигуряване на сигурността на туристите, на посетителите и на жителите на град Поморие. Тя е следствие от една система, която ние изградихме преди 2 години.  Не беше най-добрата, но много помогна на полицията. Разбрахме, че наистина  с едно висококачествено видеонаблюдение , можем да бъдем в помощ на полицията. Всъщност това наблюдение ще осигури спокойствието и сигурността на туристите и жителите и гостите на Поморие.

Софтуерът е най-доброто, което има в момента. Камерите са различни по вид – има стационарни, такива, които се въртят на 360 градуса, има и за нощно виждане. Разпределени са според мястото, където са разположени и това каква е целта на наблюдение. Те работят в дневен и нощем режим, което е изключително важно. Могат да разпознават лица и да записват номера в дневен и в нощен режим. Целта е да осигурим максимално добри условия на местното полицейско управление, защото то за жалост според категоризацията е трета категория, а е изключително натоварено. Това е ниска категория с по-малък щат, не стига наличният състав. По тази причина, освен полицаите, които идват от вътрешността на страната и които много ни помагат, наблегнахме и на видеонаблюдението.

Фокус: Колко камери действат в момента и къде са разположени те?

Иван Алексиев:  Камерите са общо 48 на брой, разположени в 24 точки. Имаме поставени камери на двата вход-изхода на града, както и на кръстовището с Ахелой, за да можем да контролираме трафика по пътя Поморие-Слънчев бряг.

Този път мониторинговият център не е един, а са два. Единият е в сградата на Общината в нашата Дежурна към звено „Обществен ред и сигурност“, а другият е в дежурната стая на Районното управление на Поморие, където имаме 24-часово наблюдение. Тоест, каквото и да се случи, може веднага да се реагира. А това много улеснява работата на полицията.

Фокус: А ще има ли и тази година командировани полицаи при вас?

Иван Алексиев:  Колкото и да е добра техниката, трябват и хора. За летния сезон имаме осигурени 48 служители от вътрешността на страната. Сред тях има и служители на КАТ, от „Вътрешен ред и сигурност“ и „Охранителна дейност.  Тъй като градът не  е голям и не е проблем да се обхожда, аз много държа да имаме и пеши патрули.

Ще има няколко такива – по главната улица, по крайбрежния булевард, по крайбрежната алея и в новия квартал на града, който стана много населен и с предимно руски граждани. Защото, когато полицията се разхожда сред хората,това втълпява едно уважение у хората и респект.

Мисля, че сме готови за сезона от гледна точна на сигурността.

Големият ремонт, който направихме на сградата на Районното управление подобри условията на труд, което ще даде възможност за подобряване качеството на работа на служителите. Беше ремонтирано всяко едно помещение, има ново обзавеждане. Тоест създали сме отлични условия за работа, очакваме и по-добри резултати – по-малко престъпления и ако ги има, да могат бързо да реагират или да задържат извършителите.

Фокус: Какви престъпления се случват най-често в Поморие?

Иван Алексиев:  Лятото тук идват много хора от всички краища не само на страна, но и на Европа. Има много забавления, нощен живот и всичко може да се случи.

Предимно се случват престъпления от битов характер. Нямаме тежки престъпление, предимно кражби на пари, на злато и накити от апартаменти и частни квартири. Обикновено това се случва, когато туристът е отишъл на плажа, оставил си е парите и бижутата на нощното шкафче например, често и вратите на терасите са отворени, за да се проветрява.  През сезона има много хора и на никого не му прави впечатление, че някой непознат ще влезе в сградата.

Поморие се контролира лесно, тъй като ние сме полуостров и реално имаме два входа – един за Слънчев бряг и един за Бургас.

Фокус: Очаквате ли увеличение на туристопотока тази година?

Иван Алексиев: Определено да. Скоро имахме и среща с туристически бранш на територията на община Поморие. Като цяло хотелиерите отчитат ръст на записванията. Има едно малко притеснение относно руския пазар, тъй като има малък спад на заявките на руските туристи. Това е като цяло за Черноморието. Едната причина е Анталия, която е един много конкурентен курорт с добри цени и чести полети. Другата е Световното първенство по футбол, което се провежда. Много от хората ще останат да си гледат мачовете там на живо, вместо да дойдат тук и да ги гледат по телевизора. Така че мисля, че това не е тенденция, а нещо моментно.

При нас специално този проблем го няма, защото имаме много руски граждани, които са собственици на апартаменти и които вече са си в Поморие.

Веселина НИКОЛОВА