Инж. Иван Досев, АПИ: От Агенция „Пътна инфраструктура“ вече сме стартирали готовността за зимно поддържане на републиканските пътища

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Всяка година от Агенция „Пътна инфраструктура“ стартираме готовността за зимно поддържане на републиканските пътища. Това каза инж. Иван Досев, член на УС на АПИ, на пресконференция по откриване на кампанията Акция „Зима“ 2019, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази година със заповед на Управителния съвет такава готовност е въведена от вчера за високопланинските проходи с надморска височина над 500 метра, както и за всички други участъци от републиканската мрежа с надморска височина над 1000 метра. Осигурени са над 35 000 тона сол, подсигурени са над 3 000 машини за снегопочистване“, посочи Досев. Той допълни, че поетапно, следейки прогнозите за метеорологичната обстановка ще бъдат въведени и за останалите участъци от републиканската пътна мрежа заповеди за зимна готовност.
„Както всяка година Агенция „Пътна инфраструктура“ прави подготовка.Институциите полагаме много усилия за повишаване на пътната безопасност и за осигуряване проходимостта на пътищата, но искам да отправя апел и към гражданите, които ползват тази инфраструктура да обърнат внимание и на себе си, и не само през този един месец, в който тече акция „Зима““, каза още Досев. Той изрази надежда, че тази акция, повтаряйки се много пъти, да доведе до една положителна тенденция за намаляване на пострадалите, вследствие на инциденти. „Надявам се и акцията да накара водачите да имат самосъзнание и да си подготвят автомобилите, както и самите те психически да се подготвят за променените условия по пътищата. Апела е не само към водачите на автомобили, а и към пешеходците“, апелира Досев.