Инж. Иван Досев, АПИ: Ремонтът на тунел „Витиня“ ще продължи през целия летен сезон, ще се минава само през едната тръба

Инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Мнозина ще се отправят на път през почивните дни  и не само тогава, защото лятото е време за пътуване, но и време за ремонтни дейности, заради които нерядко се налагат ограничения в движението по Републиканската пътна мрежа. Къде вече са започнали ремонтите и какво ни ни очаква на пътя? Наш гост е инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, добър ден.

Иван Досев: Добър ден.

Водещ: Очакваме от Вас информация къде по основните пътища на страната ремонтите вече са започнали, които по един или друг начин  затрудняват движението?

Иван Досев: Нека да започнем с добри новини. Както беше обещано и предвидено във връзка с ремонтите на „Тракия“ на виадуктите в близост до София, на 13 и 15 км, на 17 и 18 км и на 20 км, навсякъде ремонтите са приключили вече и движението е освободено, така че да не се пречи на трафика. Пътните ремонти по съоръженията по магистралите „Хемус“ и „Тракия“ се извършват от няколко години и ще продължат да се извършват поради факта, че те не са ремонтирани от дълго време и има много места, където се нуждаят от ремонт. Както знаете, най-подходящо  време за извършване на ремонти е лятото. Не могат да се изпълняват всички видове строителни дейности, затова ние се стремим каквото можем да завършваме малко преди стартирането на активния сезон и съответно да продължаваме ремонтите, като премине активният сезон на пътуващи. В момента, затворени и такива, които са с ограничено движение, се очертават виадуктите на 19 км на магистрала „Хемус“ и на 37 км при Корнишки дол, пак на магистрала „Хемус“. При 51 км на магистрала „Хемус“ виадуктът, който се ремонтира, очакваме  съвсем скоро да няма задръстване и да се освободи трафика. Другото критично място по магистрала „Хемус“ е на тунела „Витиня“, където едната тръба е затворена и ремонтът ще продължи през целия летен сезон, ще се минава само през едната тръба.

Водещ: Както и вие казахте, юли и август са месеците, в които най-активно пътуваме. Тогава ще има ли също ремонтни дейности?

Иван Досев: Ремонтните дейности, които ще останат и през юли и август, това са съоръженията на Потоп на 19  км на „Хемус“,  съоръжението на Корнишки дол на 37км и на тунела „Витиня“.

Водещ: Каква организация на движението е предвидена?

Иван Досев: За улеснение на трафика и за повишаване на безопасността ние постоянно предприемаме мерки и се опитваме да го облекчим и най-вече да осигурим безопасното придвижване. Правим го и сега в участъците, където има ремонти.  Няма друг начин освен реверсивно обръщане на движението. Тоест да осигуряваме две ленти по посока на натоварeния трафик и съответно една лента за пътуващите по по-олекотеното направление. Това е, когато примерно се излиза от София в петък и осигуряваме две ленти в посока излизане от София, съответно при прибирането в неделя осигуряваме две ленти при прибиране.

Водещ: На този етап предвиждате ли  да се стигне и до обходни маршрути?

Иван Досев: Не, не. Ние през цялото време за ремонтите, които са по магистралите, сме се стремили и ще продължим да се стремим да не се правят обходи, поне на магистралните отсечки, а на останалите пътища вече в зависимост от вида ремонти, необходимостта там може да се налагат обходни маршрути. Но поне по главните направления по магистралите ги правим без обходи. Единственият обход, който принуждаваме част от движещите се пътни превозни средства по такъв главен маршрут като магистрала е в участъка от 30 до 35  км на „Хемус“, където тежкото движение, с оглед безопасност и олекотяване на трафика е свалено по стария път 1-1 София- Ботевград, то слиза на 35 км, съответно го връщаме на магистралата на 30 км при Витинска река.

Водещ: Вече стана традиция да се забранява движението на тежкотоварни автомобили в петък и неделя следобед с цел улесняване движението на автомобилите. В сила ли е вече тази забрана за тежкотоварни автомобили?

Иван Досев: Както всяка година на 1 юни влиза в сила такава заповед, чието действие ограничава движението на тежкотоварни автомобили, с изключение на тези, които превозват  живи животни, опасни товари и бързо развалящи се хранителни продукти.

Водещ: През горещите дни, когато температурите се покачват изключително много, за тежкотоварните автомобили също въвеждате забрани. Предполагам, че и това ще бъде в сила?

Иван Досев: Така е, към момента нямаме изрична заповед за спиране на тежкото движение заради високите температури, но следим внимателно прогнозите. Ако се налага, след разбира се в диалог с превозвачите, ще се предприемат необходимите мерки. Надяваме се в бъде все по-рядко да се стига до такива мерки, тъй като  знаете новите технологии в пътното строителство позволяват добавяне в износващия пласт на полимери, които го правят значително по-топлоустойчив. Съответно не би следвало да има значителни увреждания от тежкото движение по износващия пласт и въобще по пътищата.

Водещ: Над колко градуса започва да се обмисля такава мярка за спиране на тежкотоварните автомобили, за да не се стига до нарушаване на асфалтовата настилка?

Иван Досев: Знаете, че ако през деня температурата е да кажем около над 30-35 градуса, нагряването на настилката достига много по-високи нива. Така че ние в момента нямаме таблица, по която да оценим и да ви кажем при такова нагряване вече трябва да се спират. Но това са въпроси на разисквания и ние ще предприемем мерки вследствие на наблюденията, които правим. Искам да кажа, че има много отсечки по нашите републикански пътища, не само по 1-и и 2-и клас пътища, но и по автомагистрали, които са строени преди доста години, в които износващите пластове нямат достатъчно полимери или въобще няма. Разбира се, те не биха могли да издържат на много висока температура.  Освен това преди 20-30 години тежкотоварните МПС-та бяха с обща маса до 35-40 тона. Тоест самият камион е бил около 20 тона и е носел товар до 20 тона. Сега при съвременните средства, новите технологии позволяват една гондола да носи 60 тона, което е по-голямо натоварване, и съответно има нови предизвикателства към пътното строителство. За съжаление, ние не можем да вложим напълно нови настилки и да усилим товароносимостта навсякъде, но там, където са ремонтирани пътищата, би следвало да са пригодени, за да могат да издържат това натоварване.

Водещ: Тоест спирането от движение няма да бъде единствено и само на базата на термометъра, а ще се има предвид и каква е конкретната настилка в даден участък?

Иван Досев: На този етап спиранията са само с цел ограничаване на трафика заради пътната безопасност. Ако се наложи, анализите покажат, че е необходимо, ще предприемем разговори за ограничаване на движението и заради високите температури, но се надяваме за в бъдеще все по-малко да се прави такова спиране.

Водещ: Да пожелаем безаварийно пътуване и повече търпение в участъците, в които са предвидени ремонтни дейности.

Иван Досев: Това е от най-важните неща, с които трябва да се обърнем към пътуващите. Нека да тръгват отпочинали, в адекватно състояние, да спазват ограниченията, пътните знаци и да проявяват толерантност и търпимост. Тези ремонти са едно необходимо зло, защото без тях пътната инфраструктура ще стане неизползваема. Просто трябва да ги правим, през годините дълго време са отлагани, участъците не са били ремонтирани. Лятото е единственият период в годината, в който могат да се извършват качествените ремонти. Така че нека един толеранс да проявят.

Росица АНГЕЛОВА