Инж. Иван Иванов, Държавно горско стопанство „Варна“: Изготвили сме графици за засилено присъствие в районите с висока концентрация на нарушения

Инж. Иван Иванов, Държавно горско стопанство „Варна“: Изготвили сме графици за засилено присъствие в районите с висока концентрация на нарушения

Инж. Иван Иванов, директор на Държавно горско стопанство (ДГС)  „Варна“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инж. Иванов, в началото на есенно-зимния период сме. Започна ли търсенето на дърва за огрев, на какви цени се предлагат тази година, за какво да следят потребителите при закупуването на дърва за огрев?

Инж. Иван Иванов: Всички закупени дърва за огрев трябва да са маркирани с контролна горска марка и да са придружени от превозен билет. Заедно с фактурата за направените разходи те доказват законния произход на дървесината. Тук е мястото да напомня, че всеки, у когото е намерена незаконна дървесина, носи административно-наказателна отговорност, а съгласно Закона за горите съответната дървесина се конфискува. Стараем се да поддържаме без съществена промяна цените на дървата за огрев. В момента ДГС „Варна” предлага 1 кубик от склад в гората за 49,20 лв. с ДДС.
Призоваваме хората да бъдат внимателни, когато си купуват дърва за огрев. Нека не забравят, че отказвайки да купуват незаконно добита дървесина, всъщност се противопоставят на незаконната сеч. Гората е на всички ни и трябва с общи усилия да я пазим.  Не сме пренебрегнали нито един сигнал, свързан със съмнения за нарушения. Благодарим на гражданите, които алармират на телефон 112 за случаи на нередности. Полагаме усилия да реагираме бързо и при добра координация с компетентните органи.

Фокус: Колко души са подали от началото на годината до момента молби за снабдяване с дърва от ДГС-Варна. Колко кубически метра дървесина е раздадена във Варна и региона? Как се движат заявките според плана и може ли да се стигне до недостиг на дърва за огрев?

Инж. Иван Иванов: Подадените индивидуални заявления към момента в ДГС „Варна” са над 1100. Заявления се подават допълнително и чрез кметствата, с които сме в непрекъснат контакт с цел задоволяване нуждите на местното население. Създали сме организация на работа, за да обезпечим необходимата дървесина. Миналата зима беше изключително дълга и тежка, поради което домакинствата с малки запаси бързо изчерпаха наличните си дърва за огрев. Във Варна най-често хората си купуват дърва от съществуващите частни борси, а те зареждат количества, които да отговорят на обичайното търсене. Когато дървата им за огрев се изчерпаха, доставките бяха ограничени поради обилните снеговалежи. Възобновихме ги максимално бързо, но транспортирането на дървесина при тежки метеорологични условия увеличава разходите. Съветвам хората, които разчитат на дърва за огрев за отоплението си през зимата, да предвидят достатъчно големи количества, които да им стигнат през целия сезон.
Фокус: Как се осъществява контрола по отношение на добиването на дървата за огрев, незаконната сеч, има ли установени нарушители и какви са глобите?

Инж. Иван Иванов: Изготвили сме графици за засилено присъствие в районите с висока концентрация на нарушения. Системно се извършва обход на територията на стопанството. Организираме съвместни проверки с РДГ, полиция и мобилни екипи на съседните горски стопанства. От началото на годината сме съставили 108 акта по Закона за горите. Конфискували сме общо около 45 куб. м незаконно добити дърва за огрев, 17 каруци, 4 коня, 2 моторни превозни средства. Задържани са още две брадви, един ръчен и три моторни триона.

Фокус: Летният сезон приключи, въпреки че пожароопасният сезон в областта продължава до средата на октомври. Колко пожара са регистрирани от началото на годината на територията на Държавно горско стопанство „Варна”, каква част от пожарите са възникнали през летните месеци, върхови или низови, унищожени площи, тенденции спрямо минали години, причини за възникването им?

Инж. Иван Иванов: От началото на годината на територията на ДГС „Варна” са възникнали общо 14 пожара на обща площ от 50 дка. Благодарение на бързата реакция на огнеборците и горските стражари всички пожари са низови. Пламъците са обхванали 13 дка иглолистни култури, 30 дка широколистни насаждения, 7 дка незалесени площи, като са изгорели само сухи треви. Важно е да отчетем, че всички пожари са в резултат от човешка небрежност. Седем от инцидентите са предизвикани от неизгасени цигари. Два са възникнали вследствие на небрежността на туристи, а останалите четири са причинени от работници на открито и деца. Обичайно най-много пожари стават през най-горещите летни месеци – юли, август и септември. Наличието на високи температури и силен вятър спомага за бързото разпространение на огъня.
За сравнение през 2016 г. са регистрирани 19 пожара. Надявам се, че ще изпратим 2017 г. без нови инциденти. Ако броят на пожарите е показателен за някаква тенденция, то това, за съжаление, е непреодолимият проблем с човешката небрежност. Затова апелираме хората да бъдат изключително внимателни при боравене с огън и да спазват правилата за безопасност. Нека не подценяват ситуацията, когато палят огън в или край гората. През тази година в гасенето на горски пожари са участвали 36 служители на ДГС „Варна” и 76 служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Изказвам благодарност на всички колеги, които се включиха в опазването на зеленото богатство.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА