Инж. Илиян Терзиев: Българските строители работят на най-ниски цени в Европа и в много отношения по европейски стандарти

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България, в интервю за предаването „Това е България“

Водещ: Инж. Терзиев, проведохте днес мирен протест, имате изготвена декларация. Какво включва тази декларация?

Илиян Терзиев: Бяхме при г-жа Караянчева,председател на Народното събрание и внесохме в Народното събрание събраните до днешна дата около 60 000 подписа в подкрепа на тези наши искания. Разбира се, ние и преди това бяхме се срещали с госпожа Караянчева, отново поставихме нашите искания по отношение на нормативната база, по отношение на цените в строителството, по отношение на правилата на изпълнение на строително-монтажните работи; разбира се поставихме въпроса за нормативната база- ЗУТ, по отношение на цените за избягване на дъмпинга, по отношение на кадрите, по отношение на планирането и отговорностите на всеки един участник в строителния процес. В 11 часа бяхме при премиера господин Бойко Борисов, който ни прие. Пред него също поставихме нашите въпроси по същия начин. Помолихме го да отстоява позициите, които към днешна дата  – недоказаните твърдения на Елена Йончева, които могат да доведат до намаляване средствата по европейските програми. Също така показахме на вашите слушатели, на нашите граждани, че в крайна сметка към днешна дата вече предадохме поредния лот на магистрала „Струма“, пет месеца по-рано, така че хората за Нова година да могат бързо да стигнат до своите места. В 12:30 часа бяхме при президента. Отново поставихме същия въпрос и отново поставихме проблемите, които касаят нашия бранш.

Водещ: Да разбираме ли, че протестното шествие е решило своята задача?

Илиян Терзиев: О, не, в никакъв случай не бих казал. Защото ние това го обсъждаме много отдавна – по какъв начин да покажем, че ние сме все още тук, със съответните автомобили в колоната и със съответните 60 000 подписа в наша подкрепа, да покажем, че не искаме да ни използват за никакви политически цели, и най-важното, че не искаме да има необосновани твърдения по отношение на високи цени, по отношение на корупция и по отношение на спазване на правилата за строителство. Искаме да ни оставят на спокойствие, за да можем да бъдем строители. Не желаем да бъдем политици.

Водещ: Заявихте, че не желаете да бъдете използвани за политически цели. А има ли опити за това?

Илиян Терзиев: В последно време пропагандата, която се развива на наш гръб, е точно в тази посока, за да може по някакъв начин да се изостри впечатлението, че ние не работим добре. А трябва да ви кажа, че това не е така, защото, особено проектите, които изискват европейски средства, са поставени под много строга последователност по начина на избора на главния изпълнител, по начина на изпълнението, по начина на приемането.  Всички тези проекти в една голяма степен са минали през тези „иглени уши“ и в някаква степен са показали своята пригодност. Разбира се, не можем да отречем, че има и неща, които не стоят добре. В крайна сметка всеки един строител носи гаранцията за своите дейности и той е длъжен в съответния гаранционен срок всичко това, което по една или по друга причина се появят дефекти, да бъдат изправени за негова сметка.

Водещ: Изразявате безпокойство от атаки срещу бранша. Може ли да поясните в каква посока са те?

Илиян Терзиев: Най-честите атаки против бранша са по отношение на високи цени, с което ние категорично не можем да се съгласим. Защото на всичките парламентарно представени партии и на всички комисии, включително и на днешните три срещи, а и на пресконференцията, която проведохме вчера в Камарата на строителите, предоставихме на всички журналисти нашите виждания и нашите изследвания по отношение на цените на подобни строителства в Европа. Трябва да ви кажа, че ние работим на най-ниски цени и смело бих могъл да кажа, че в много отношения работим по европейски стандарти. Разбира се, пак казвам, има отклонения и всеки ще си носи отговорността за това как ги е допуснал. Най-важното, което поставихме пред премиера, е да има капацитет за бъдещето. Тоест да знаем какво ни очаква, да знаем какви са общо взето средствата, които се планират да бъдат изразходвани и ние като бранш да сме готови. Днес в Министерски съвет ние помолилихме премиера, ако може да ускорят плащанията на вече извършените работи на фирмите, защото все пак хората трябва да посрещнат новогодишните и коледни празници, и най-важното – да има предвидимост за по-дълъг период. И това, което днес се е взело решение на Министерски съвет – да се отделят около милиард и триста в Северозападна България, всички фирми в този регион трябва да могат да си направят малко по-дългосрочни планове и да планират своята дейност в следващите 1-2 години.

Водещ: Междувременно определихте атаката срещу бранша, че не е случайна. Какво имате предвид?

Илиян Терзиев: Ами в следващите четири години по въпросните програми, за които говорихме преди малко, се очаква в България да дойдат средства от порядъка между 12 и 14 милиона евро. Разбира се, това е една доста добра програма и е нормално всички фирми, защото доста от тази програма приключи в нашите съседи и в Европа, нормално е по-големи фирми да имат желание да ги изпълняват. Фактите показват, че ние в регистъра в нашата камара вече имаме над 30-40 външни фирми, които се регистрират в нашата камара. Предполагам, че ви е ясно, че това не е защото искат ей така да се регистрират, самата регистрация не е лесна и евтина, така че можем да очакваме какво ще се случи в следващото време. Да не забравяме, че това е единственият бранш, който на този етап е поне 80% в български ръце.

Водещ: Споменахте Елена Йончева. Вчера една от първите политически фигури, която изрази подкрепа към българските строители, беше именно тя. В същото време трябва да припомним, че БСП внесе на два пъти искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Как ще коментирате това стечение на обстоятелствата?

Илиян Терзиев: Аз преди малко казах, че за всички тези искания, за които говорим, първо, досега е имало съответните проверки и то по всички европейски правила и практики, които се прилагат. Разбира се, всеки има право да поиска каквато намери за себе си проверка, но бихме пожелали това да се прави от специалисти, тоест хора, които разбират от това нещо. Днес имаше отговор от АПИ как трябва да става това и по какъв начин. Така че има право да прави каквото иска. Това е по отношение на проверката. Но да се твърди, че сме корумпирани и в следващия момент да се казва, че искат да ни защитят, аз някак си няма как да го приема това нещо. Може ли да твърдиш, че съм корумпиран и да ме поддържаш? Двете неща са несъвместими, нали?

Водещ: Има ли вече реакция от други партии или институции, освен тези, които сте посетили днес?

Илиян Терзиев: Ние днес си поставяме въпросите. Ето, аз ви казах, Министерски съвет реагира най-бързо на нашите искания, които са възможно най-бързи и това са въпросните разплащания на средствата на фирмите и отделянето на милиард и триста за Северозападна България, за да може и там да вървят строителните процеси в един обозрим бъдещ план. Така че за мен това е много бърза реакция. Другото, което помолихме Народното събрание, ако може да организираме една среща на по-широко участие с всички парламентарно представени партии, и там да седнем, да изясним нещата, да кажем какви са нашите болки по отношение на законите, по отношение на правилника за приемане на строително-монтажните работи и оттам нататък да вземем общо решение, така че да постигнем прозрачност и предвидимост на процесите, и да е ясно какви са критериите при изпълнението и предаването на тези обекти, така че да няма свободни съчинения върху непозната тема.

Водещ: А поставихте ли срокове?

Илиян Терзиев: Поставихме срок да започнем работа по този въпрос непосредствено след Нова година. Надявам се да ни чуят политиците и да можем да работим в тази посока. Макар че, ние много отдавна сме се организирали. На всички комисии в парламента и на всички парламентарно представени партии сме заявили нашето желание за участие в работни групи, в които да изчистим тези въпроси.

Водещ: Ще преминете ли към ефективни протестни действия, ако не бъдете чути, след Нова година?

Илиян Терзиев: Първа точка от дневния ред на протеста беше – ето ни, за да ни видите, дано ни чуят. Все пак камарата е организация на пет хиляди фирми. Нормално е тези решения да не се вземат от един човек, а със съответните гласувания в съответните органи на камарата. Така че какво ще предприемем оттук нататък, ако не бъдем чути, не мога да кажа предварително. Няма да спрем да се борим за нашите искания.

Елеонора ЧОЛАКОВА