Инж. Йордан Кюмюрджиев, Областна администрация – Пловдив: Изхвърленият испански боклук в дигата на река Чая е криминално внесен у нас

Снимка: Областна администрация - Пловдив

Пловдив. Изхвърленият испански боклук в дигата на река Чая е криминално деяние, за което компетентните органи трябва да се произнесат. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“- Пловдив инж. Йордан Кюмюрджиев, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация. „Изхвърленият в бали боклук от Испания е криминално внесен у нас”, каза още инж. Кюмюрджиев. Той е влязъл по някакъв начин в България, но кой е вносителят ще трябва да установят компетентните органи“, добави той. По думите на инж. Кюмюрджиев РИОСВ и Басейнова дирекция вече са съставили констативни протоколи и ще продължат с действията си до установяване на нарушителя. Имало е някакви предположения, но те тепърва ще се доказват. „Сигнали за това нерегламентирано сметище са постъпвали и друг път през годините, извършвани са били проверки, но явно нещата са продължили по този начин „, каза още инж. Йордан Кюмюрджиев. На самите бали има данни за съдържанието на боклука – в чувалите има различен вид пластмасови парчета, ленти и ситни пластмасови стърготини. Рисковете са големи, тъй като тези фини стружки могат да бъдат отнесени във водите на Марица и ще предизвикат механично замърсяване на реката и да отровят отново рибата.
Предполага се, че балите стоят там от години, тъй като отпадъците са били периодично засипвани с пръст, като по този начин върху дигата на реката е образуван насип с височина от 5 до 7 метра, който е навлязъл в река Чая.
Именно върху последния пласт на насипа са установени около 50 тона отпадъци в чували, всеки по 1325 кг. с надписи „Мade in Spain“ и прикрепена към тях документация за съдържанието на чувалите. Предполага се, че по-надолу има още от тези чували.

Взети са проби, отпадъците ще се изследват и ще се направят предписания. В района на сметището са взети проби и от реката за изследване на водата.
на проверката са присъствали и ДАНС и Икономическа полиция, които също ще трябва да се произнесат за това криминално деяние.
Цветана ТОНЧЕВА