Инж. Костадин Варев, кмет на Община Белово: Продължава успешната работа по проекти в общината

За предстоящите ремонти и работата по проекти в община Белово, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар кмета на общината инж. Костадин Варев.

Фокус: Г-н Варев, един от спешните ремонти, който предстои е този на моста в село Момина Клисура, осигурени ли са необходимите средства?

Инж. Костадин Варев: Да. Предстои да започнем ремонта на левия устой на моста в село Момина Клисура. Средствата за ремонта на проблемния мост в „Дунева махала“, заради който беше обявено частично бедствено положение в населеното място вече са осигурени. Имахме готовност за започнем дори със собствени средства, но успоредно с това входирахме преписка в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Тя отпусна необходимото финансиране не само за ремонта на левия устой на моста, но и за частична корекция на коритото на река Яденица. Според направените разчети за ремонта на проблемния мост в село Момина Клисура са необходими около 270 000 лева.

Фокус: Какви други ремонти предстоят?

Инж. Костадин Варев: Продължават ремонтите на улици в квартал „Малко Белово“. Вече започна ремонт и на две улици в село Момина Клисура. Предстои подобен ремонт и в селата Мененкьово и Дъбравите. По отношение на проблема с пропадането на част от площада в село Сестримо сме внесли необходимите документи в Министерство на финансите. Напредват ремонтните дейности и в детска градина „Щурче“ в град Белово. Там остават покрива и оборудването на кухнята, но това ще се случи по време на лятната ваканция. Работим и по изграждането на спортна площадка в квартал „Лъките“, а успоредно с нея започнахме и изграждането на спортна площадка в село Дъбравите.

Фокус: Имате и подготвени проекти, по които ще работите?

Инж. Костадин Варев: Да. Продължава успешната работа по проекти в община Белово. Входирани са проекти за подмяна на водопроводна мрежа в Белово и в селата Дъбравите и Мененкьово. В село Мененкьово започва ремонт на улици, а успоредно с това ще започне ремонт на водопровода и на тези от улиците, където няма канализация. В село Мененкьово предстои саниране на училището. Идеята ни е до 15 септември този ремонт да приключи, за да може децата да влязат в обновеното училище на първия учебен ден. След ремонтите, които извършихме в квартал Малко Белово, селата Мененкьово и Аканджиево са населените места, в които имаме най-голям процент „черни улици“, т.е без пътна настилка. През лятото ще започнат ремонтите и на четири от читалищата в различни населени места от общината, освен това са осигурени и средствата за ремонта на площада в село Сестримо.

Ваня НИКОЛОВА