Инж. Малинка Бондаренко, СБА: Есенно-зимният сезон е изпитание и за автомобила, и за водачите, подготовката трябва да започне възможно най-рано

Отиде си лятото, настъпи есента, а след нея идва и зимата. В началото на есенния сезон вече се събуждаме, а навън температурите са все по-ниски. Обличаме по-топли дрехи и се грижим малко повече за себе си. Освен за себе си е важно да се погрижим и за своите автомобили, които изискват предприемане на редица мерки за есенно-зимния сезон. За да ни даде съвети за подготовка и поддръжка на автомобила през есента, в дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ поканихме инж. Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

Фокус: В началото на есента, как шофьорите трябва да подготвят автомобилите си за сезона?

Малинка Бондаренко: За всички е ясно, че есенно-зимният сезон, особено зимният, е най-трудният сезон в годината. Той е изпитание не само за двигателя и за автомобила като цяло, но и за самите водачи на превозните средства. Ниските температури водят със себе си редица предизвикателства. Опитните шофьори знаят, че подготовката на зимния сезон трябва да започне малко по-рано, ако искат да си осигурят безаварийно пътуване през този тежък сезон. Ако при водачите това изискване за издръжливост е опит и умения за шофиране в есенно-зимни условия, то при автомобила, за да покрие тези критерии, трябва да има добър технически вид, тоест той трябва да бъде издържан технически. Тези, на които им предстои да преминат технически преглед, са улеснени, защото там се проверяват агрегатни системи и възли по автомобила, които имат значение за безопасността на движението. За останалите, горещо бих препоръчала да посетят доверен сервиз, където могат да се проверят всички тези агрегати и системи. Нека да си спомним предишните години, когато по стар български обичай чакахме да падне първия сняг и тогава се струпвахме за смяна на гуми и проверка на течности. Нека не оставяме това във времето напред, особено смяната на гумите, защото, както казах вече, струпваме се там, а гумата трябва да бъде подменена, за тези, разбира се, които имат и разполагат със зимни гуми. Тези, които нямат зимни гуми, трябва да проверят протектора на рентосредата на гумата да не е по-малко от 4 милиметра, но е добре да разполагаме със зимни гуми. Зимните гуми се сменят не когато стане много студено и завали сняг, а когато температурата падне под -7 градуса, защото каучука, от който е направен зимната и лятната гума, е различен – топъл и студен. Когато караме с летни гуми при ниски температури, гумата ни става като пластмаса и нямаме това добро сцепление, което ни е необходимо и което е характерно като пътна настилка за този период – мокра заледена и хлъзгава, а понякога има и кал по пътя. Всички знаете, дори и курсистите, които обучаваме за водачи, че първите капки дъжд са най-опасни на пътя тогава, когато се смесват с прахта, който се намира върху пътната настилка и образуват хлъзгав филм. Гумата ни трябва да бъде добра.

Фокус: Есента е сезонът на дъждовете. Какво трябва да имат предвид шофьорите при така наречения аквапланинг?

Малинка Бондаренко: Аквапланингът може да ни се случи и лятото, но есенният период е характерен с бързата смяна на времето – хубаво време, след това облаци се появяват и започват дъждове – падат температури. Част от протектора или шарката на гумата има за цел не само доброто сцепление между гумата и пътя, както обувките на хората. Ако ходим с обувки неподходящи за хлъзгава настилка и по леда, знаете как трудно балансираме. Абсолютно същото е и с автомобила, гумите дават нашата устойчивост, нашето добро сцепление и ако този протектор е изтрит или гумата ни е неподходяща, ние няма да можем безаварийно да шофираме, автомобилът ни няма да стои добре на пътя и няма да изпълнява командите, които му даваме. Та, функция на протектора на гумите е не само да гарантира това добро сцепление, но и да изтласква водата, която се намира на пътната настилка. Ако гумата не съумее да изтласка, а количеството вода е по-голямо и ако ние сме имали неблагоразумието в тази вода да натиснем рязко педала на спирачките на автомобила, се случва именно това – сцеплението аквапланинг.

Фокус: Какво означава всъщност означава сцеплението аквапланинг?

Малинка Бондаренко: Това е воден клин, който се забива между автомобилната гума и настилката на пътя. Когато скоростта на автомобила е голяма този воден клин нараства и налягането на тази вода става по-голямо от налягането в гумата. Автомобилът губи тази устойчивост, сцеплението между пътя, той просто вече не е на пътя, той плува – той е лодка. Това, което остава на водача е да стисне здраво волана, ако не е с автоматична скоростна кутия, да натисне педала на съединителя и да чака да стигне до суха настилка.

Фокус: Каква е допустимата скорост при влажна пътна настилка?

Малинка Бондаренко: Няма точна скорост. Водачите са длъжни да съобразяват скоростта за движение не само със състоянието на автомобила си, но и климатичните и метеорологични особености на пътя, така че той има задължение към редица фактори. Когато вижда, че пред него има вода, той не знае дълбочината й, тогава е нормално да намали скоростта, да спре дори ако трябва малко преди водата. До такава степен да намали, че да премине с бавна скорост. Ако преминем бавно, не натискаме рязко педала на спирачката при висока скорост, няма опасност да се стигне до явлението аквапланинг. Тоест ние самите може да го предизвикаме ако действията ни са неправомерни и не подхождат на ситуацията, в която се намираме. Шофирането изисква от водачите, особено през есенно-зимният сезон, не само да са добре концентрирани и да имат добри умения, но да разсъждават през цялото време. Шофирането не е просто натискане на педали и въртене на волан. Трябва във всеки един момент да следим пътната обстановка, различните участници в движението, местоположението и съответните знаци и сигнали. Голяма ли е водата, вие не знаете дали не е някаква дупка, намалете скоростта преди водата, а не когато вече газите в тази водна повърхност.

Фокус: С какво друго трябва да оборудваме автомобила си през есенно-зимния сезон?

Малинка Бондаренко: Добре е да помислим и за защита против замръзване на автомобила, защото температурите започват рязко да падат, появяват се слани. Трябва да проверим всички течности на автомобила, като се започне от антифриза, добре е да отидем в автосервиз, където има уреди, проверяващи на каква точка на замръзване е антифризът в автомобила. Ако сме си доливали вода, трябва да подменим този антифриз. Другото, което трябва да направим е да сложим течност чистачките, за да не замръзват. Добре е след като ги сложим да направим няколко профилактични измивания, за може тази течност да изтласка водата, която е била преди това по маркучите и да стигне действително до самата течност, която е от незамръзващият вид. Ако сменим всички течности със зимни в началото на сезона, това може да ни даде сигурност, че всичко е наред с падането на температурите. Добре е ако лятно време дълго сме използвали климатика си да проверим наличието на фреон и ако се е поизпразнил да го запълним, защото през зимата комфортът е от изключително важно значение и трябва да имаме добра топлина в купето, а това ни осигурява незамръзване  и неизпотяване на стъклата. Добре е да си подменим чистачките, ако скоро не сме ги сменяли. Хубаво е да си проверим акумулатора, защото лятото при по-високи температури нямаме проблем със запалването, но ако има проблем в акумулатора ни при падане на температурите подаването на ток ще бъде затруднено. Знаете, че ние целогодишно караме на включени фарове, но есенно-зимният сезон е характерен и с мъгли, затова е абсолютно задължително да проверим фаровете на автомобила си – дали всички светлини са изрядни, да се провери ако трябва ъгъла на падане. Да се направи профилактика на цялата осветителна и сигнална система на автомобила. Може да си закупим различни видове течности и да пръскаме в ключалките, за да сме сигурни, че няма да замръзнат. От старо време се съветва уплътнението на вратите и на капаците да се проверява, могат да бъдат намазани с глицерин или с някакви нови препарати, така че да не замръзват, да не залепват и да не бъде трудно тяхното отваряне при необходимост.

Фокус: Към края на нашия разговор е редно да отправим призив към шофьорите за разумно шофиране не само през зимния сезон, но и винаги, когато са на плътното платно.

Малинка Бондаренко: Без значение кое време на годината е, трябва да бъдем изключително концентрирани и отговорни на пътя, защото там ние не сме сами. Има много участници в движението, някои, от които са в много по-неизгодна ситуация – пешеходците, възрастните хора и децата, при които не можем да разчитаме на правилна реакция. Докато при нас, купето ни пази от вятъра, така че трябва да съобразяваме всичките тези неща. Трябва да бъдем внимателни, да намалим скоростта – нека падне дори под тази, която ни е разрешена, защото бавната скорост ще ни гарантира бързо и безопасно спиране. Нека никога да не забравяме, че наистина не сме сами на пътя, за да се поздравяваме за безаварийно пътуване и да не ставаме част от статистиката за жертви и пострадали – нека бъдем изключително внимателни един към друг.

Веселка ИВАНОВА