Инж. Николай Николов, Камара на строителите в България: Подписката, която внесохме в Министерски съвет, е в подкрепа на българския строител

Инж. Николай Николов, областен председател на Камарата на строителите – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод мирния протест на строителите, който се състоя днес в столицата.

Фокус: Г-н Николов, от какво е продиктувано недоволството на строителния бранш?

Инж. Николай Николов: Причините са много. Основно бихме искали да политическите сили да не ни използват за политически цели, обвинявайки ни в корупция и некачествено строителство. За качеството не искам да говоря, но цената ни е най-евтина. Отдавна се борим с рецидива „ниски цени“, опитваме се да направим каквото можем, но проблемът продължава и докато го има, не можем да говорим за европейско качество. Другото, което бихме искали, е да има ред и промени в законодателството. Имаме претенции към Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки, в които бихме искали Закона за строителството да намери своето място.

Фокус: В предишно интервю бяхте споменали, че бихте искали контролът в бранша да е по-засилен. Сега така ли е?

Инж. Николай Николов: Да, това също е вярно. Статистиката в България показва, че има 20 хиляди фирми, които работят в сектор „Строителство“, а в нашия регистър те са едва 6 хиляди. Това означава нерегистрирани фирми, които няма как да бъдат проследени. Те продължават да изпълняват поръчки, които обаче са по-евтини, тъй като тези фирми не плащат осигуровки. Ние също се опитваме да се преборим с тази „сива икономика“, но не сме „строителна полиция“ и се опитваме да внесем някакви правила чрез нашия регистър. Доскоро нерегистрираните фирми имаха право да застрояват площ до 1000 кв.м. разгъната площ. Това като размери е почти една жилища сграда. С настояване от наша страна, това правило беше променено на до 100 кв. м. Това пак не е съвсем правилно според мен, но е движение в правилната посока. Нашето желание е 0 кв.м. да се изпълняват от нерегистрирани и нелегални фирми. Програмата за енергийна ефективност беше една много добра социална програма, която за съжаление приключи. На фона на 2000 сгради, които бяха санирани в цялата страна, само 2-3 % бяха с некачествено строителство, а голяма част от тях бяха изпълнени от нерегистрирани фирми. За съжаление, преекспонирането на лошите обекти, от страна на медиите, доведе до лошият отзвук на националното саниране, което почти спря.

Фокус: Какво включва подписката, която внесохте в Министерски съвет?

Инж. Николай Николов: Подписката е в подкрепа на българския строител. Тя е много семпла. В нея посочваме основните искания, които вече отбелязах, желанието ни политиците да ни оставят да строим „на мира“, както и това, че ние не се занимаваме с корупция и интриги.

Фокус: Бихте ли очертали нещата, които трябва да се направят, за да се стигне до подобрения в сектора?

Инж. Николай Николов: Основното, което трябва да се промени в бранша, е да има правила. Мисля, че напоследък има чуваемост за проблемите в бранша. Много горещо се надяваме, че законотворците най-после ще успеят да създадат един цялостен Закон за строителството, тъй като това е многообхватен процес. Строежите в Република България не се изпълняват само от строителите. Има инвеститор, който дава задание, след това има проектантът, който облича в съдържание това задание, след това има както инвеститорски контрол, така и  независим надзор, които следят заданието да се изпълни според Българския държавен стандарт, а чак след това има строители. Това означава, че отговорността за изпълнението на един строителен обект е поделена. Много често обаче, негативните критики са отправени изцяло към строителите. Напоследък точно това се опитват да вменят както медиите, така и политическите сили. Никога досега в нашия регистър не е имало толкова много външни фирми – в момента има няколко китайски, мексикански и други европейски, но засега нито една европейска фирма не е строила в България, въпреки че някои от тях са участвали в  изграждането на магистрали или в други големи инфраструктурни обекти. Да сте видели един германец или швейцарец, примерно. Не, те няма да дойдат да работят на тази ниска база на заплащане на труда у нас. Пак ги строят наши фирми, а целта е печалба. Много са болките на бранша. Това е един достоен, но труден отрасъл, на база на това, което се случва в България към момента – липса на работна ръка и квалифициран персонал. В сектора в момента работят 27 хиляди работници, но, ако една бригада напусне дадена фирма, няма коя друга да я замести.

Фокус: Защо строителите избраха да изразят недоволството си с мирен протест?

Инж. Николай Николов: Ние решихме да не пречим нито на транспорта, нито на гражданите. Просто извадихме малка част от техниката си. Нашата цел не е нито да сваляме правителства, нито да се месим в политиката. Нашият апел е един – дайте ни правила и ни оставете да строим.

Мария ПОПЧЕВА