Инж. Павлин Цонев, АППД: Летният сезон до момента не прави изключение по отношение на ниските нива на река Дунав

Инж. Павлин Цонев, изп.директор на Агенцията за Проучване и поддържане на река Дунав- Русе, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Инж. Цонев, какво е нивото на река Дунав в българския участък към момента?

Инж. Павлин Цонев: Ниски са към момента водните стоежи на река Дунав в българския участък, ще продължат да бъдат ниски, трябва да се плава с повишено внимание и да се търси необходимата информация от съответните сайтове и институции. За този сезон е нормално да говорим за ниски водни стоежи, както е нормално при тези водни нива да се наблюдават критични участъци. Тази година по никакъв начин не прави изключение, има критични участъци, но можем да кажем, че обстановката е малко по- благоприятна по отношение на самите критични участъци, в момента имаме добри дълбочини и траекторията на фарватера е по- благоприятна за корабоводителите. Както всяко лято за нашата агенция дейността е напрегната в този сезон. Корабът „Вит“ е непрекъснато в участъка, новият хидрографен кораб също прави измервания, за да можем да дадем най- добрата възможност за маркиране на корабоплавателния път. Традиционно месеците юли, август до октомври са такива- с по малко валежи и по- ниски водни стоежи.

Фокус: Но корабоплаването по Дунав на територията на България не е спирало?

Инж. Павлин Цонев: Не, не е спирало, но е необходимо корабоплавателите с по- голямо внимание да преминават през нашия участък, своевременно да се запознават с навигационната информация, която се публикува в нашия сайт, посочени са всички критични участъци ако се налага, да извършват преминаването с по- малък брой съдове, тези, които пътуват с по- голямо газене, да се съобразяват с дълбочината, която се посочва в сайта, за да не се създават предпоставки за претоварване или изчакване. До този момент нямаме заседнали кораби, но газенето, което е посочено в критичните райони трябва да се спазва. През лятото винаги се пътува с повишено внимание. Нивото на реката се определя като ниско корабоплавателно ниво, тези ограничения, които имаме всяка година ги има и сега, трябва да се следи информацията, която се публикува  и да не се предприемат рисковани пътувания.

Фокус: Прогнозата са следващите два- три дни е за ново понижение на водния стоеж при Русе и Силистра.

Инж. Павлин Цонев: Да, за съжаление, няма следа от валежи в Западна и Централна Европа, така че няма как да се попълни водният отток. Наблюденията ми сочат, че в целият участък на реката започват да намаляват водните нива, особено в немския участък засега, но може би след време това ще обхване и цялата река. Липсва постоянен воден отток, отдавна премина сезонът на топене на снеговете, големите реки, които попълват водния запас на реката-Тиса, Драва и Сава също нямат сериозни валежи и сериозни покачвания на нивата, така че няма кой да попълва и река Дунав, затова е нормално през този сезон да се наблюдават такива водни стоежи. За нас е много важно да вали в Централна Европа, да се напълнят големите реки и те да повлияят на нивото на река Дунав, но до този момент няма такива валежи, които да помогнат и да увеличат водните количества в Дунав. Не очаквам да има повишаване на водните нива, а ще има лек спад. Няма да има по- добро време за корабоплаването, непрекъснато трябва да се следи нашият сайт- корабите, които пътуват и дават навигационната информация непрекъснато измерват и тези данни се актуализират своевременно на сайта.

Ивелина ИВАНОВА