Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: През 2017 г. насочихме усилия към реализиране на инфраструктурни проекти и изграждане на паркинги

снимка: район "Северен", Община Пловдив

Кметът на район „Северен“ в Пловдив инж. Ральо Ралев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за акцентите в работата на районната администрация през 2017-та, както и за бъдещите планове за развитие на района през 2018 година.

 

Фокус: Г-н Ралев, кои бяха акцентите в работата ви тази година? Ако съдим по заглавията в новинарските сайтове и по хартиената преса, това е премахването на незаконните постройки, но това едва ли е така.
Ральо Ралев: Не бих казал, че акцентът в работата ми през 2017 година е премахването на незаконните постройки. Те явно са най-интересни за медиите. За съжаление, по националните медии, аи не само, всички новини започват с това кой къде е катастрофирал, колко души са загинали и т.н. За мен това не е акцент на кметската работа. Акцент би трябвало да бъдат инфраструктурните проекти. Основно това е нещото, на което наблягам и с което се занимавам. Останалото си е процес, който си върви от 2012 година досега. През тази година, тъй като излязоха решенията на съдебните дела, засилихме малко повече изпълнението на заповедите за премахване, които са от 2012 досега.
Основното нещо, върху което насочихме усилия са инфраструктурните проекти. Първо започнахме с изграждането на ул. „Черешово топче“ – 500 кв. м. асфалт, 250 кв. м. тротоар, изцяло ново улично осветление, обособено паркиране в единия край на улицата за 10 автомобила. След това се насочихме към преасфалтиране на други три улици в кв. „Тодор Каблешков“ – „Деница“, „Гороцвет“ и частично ул. „Дилянка“,, тъй като тя е огромна улица. Явява се нещо като байпас между Пазарджишко шосе и Голямоконарско шосе и там се изнася товарния трафик. От нея преасфалтирахме два по-сериозни участъка. Тази година обособихме нови 10 паркоместа по ул. „Карловска“, преасфалтирахме ул. „Богдан“.
Тази година основният акцент от нашата работа беше и върху изграждането на паркинги – това са паркингите на бул. „България“ 2, 4 и 6, който е 3,5  дка и е за 150 автомобила. Другият е на бул. „България“ срещу №30 – той е изцяло нов. Там нямаше паркинг, а сега е изграден с 10 нови паркоместа. Направихме го заедно с улицата и обслужващия пешеходците тротоар. Към настоящият момент изграждаме паркинга на ул. „Полк. Сава Муткуров“, който е 2 дка и ще бъде с около 60 паркоместа. Ако времето ни даде фронт за работа, на ул. „Победа“, при старата данъчна служба, също ще дооформим паркинга. Там има паркинг с пътни ивици, просто ще направим една реконструкция. Половината от паркоместата на трите нови паркинга ще бъдат дадени за платено паркиране по новата наредба, според която се заплаща месечно по 20 лв. за паркомясто.
Тази година положихме доста усилия и за парк „Сърнена гора“. Изцяло преасфалтирани 1200 кв. м. алейни мрежи, нов паркинг от 300 квадрата, който е с 20 нови паркоместа които са нови. Реновирахме пейки и детски съоръжения. Едната от детските площадки смятаме да я премахнем, тъй като е от старите – с метални съоръжения. Направили сме проект, тече обществена поръчка, която има осигурено финансиране. Надявам се до края на годината да подпишем договор и още в ранна пролет да изградим детската площадка, за да може майките с малките деца да играят и да я използват. Тя ще бъде за деца до 7 години.
През 2017 година ремонтирахме и много тротоари. Хубаво е да се знае, че правим около 3500-4000 кв. м. тротоарни настилки, което съотнесено с годините преди да встъпя в длъжност, е много. Тогава са се правили до 2000 кв. м. тротоари. Реално, както всички знаем, градът е за хората, не е за автомобилите. Улиците са хубаво нещо, но тротоарите са онова, върху което трябва да наблягаме и което трябва да правим. През годината работихме в тази насока по улиците „Иван Рилски“, „Васил Левски“, „Колю Фичето“, „Петър Шилев“, „Златю Бояджиев“. Нека хората да знаят, че улиците като „Петър Шилев“, „Иван Рилски“ и „Васил Левски“ са огромни – тоест, работата ни не ги засегна цялостно, а частично – там, където минават най-много хора. Също така сме изградили и две чисто нови детски площадки, изцяло съобразени с всички изисквания за безопасност. Едната е на кръстовището на улиците „Иван Рилски“, „Бързия“ , „Арабаконак“ о „Панагюрище“ – тази площадка е 150 кв. м. и е за деца от 0 до 12 години. В този парк, отделно от площадката, подменихме всички алейни мрежи и тротоарни настилки, за да може децата да тичат, да играят, да карат колелета. Втората площадка, която изградихме е на кръстовището на ул. „Брезовска“ с ул. „Поп Манол“. Тя се превърна в силно притегателнио място за игра на децата. През годината сме изградили и фитнеси на открито, също осветление и доста други неща, сред които кучешка площадка на „Дунав“ и „Борба“. Изградихме нов пункт за храна към Детската млечна кухня „Слънчеви усмивки“ на ул. „Ален мак“ и ул. „Ян Хус“. Едната е чиста нова, а другата я преместихме, тъй като помещението не беше наше. Преместихме се в собственото си помещение и му направихме ремонт. Към настоящият момент Общината изгражда приемната към 3-то РПУ на ОДМВР-Пловдив, за което се надявам, че ще бъдат отпуснати минимум 3 щата на полицаи, които да следят за реда в „Шекер махала“.
Фокус: Ето, че наистина отчитате много активна дейност и то във всякакви посоки. Затова отбелязах, че събарянето на незаконните ромски постройки не е сред акцентите в работата на администрацията. Това е просто процес.
Ральо Ралев: Осъзнавам, че в последните години хората чувстват страхотен дефицит на власт и държавност, може би с основание. Поради тази причина ние сме започнали този процес от 2012 година и продължава досега. Някак между другото мина освобождаването от незаконни постройки на целият южен тротоар на ул. „Дилянка“ в „Шекер махала“ – цели 11 постройки. Но пък само 2 от тези 11 постройки бяха жилищни – едната представляваше кухня към къща, а другата стълбище и преддверие. Сред останалите постройки имаше фризьорски салон, тоалетна и т.н. Не се вдигна толкова шум, но процесът продължава в „Шекер махала“ и в „Арман махала“. В момента очаквам заповеди за още 4 къщи, които частично са застъпили северния тротоар на ул. „Дилянка“. Тъй като парите ни привършиха тази година, нека всички да знаят, че премахването на незаконни постройки е свързано с бюджета. Ние разходваме публични средства. Насочваме исковете за направените разходи към тези, които са извършили незаконното строителство, но те обикновено са безимотни и ние няма какво да им вземем. Догодина, още напролет, отново продължаваме със същото темпо да работим в тази насока.
Фокус: Заговорихме за 2018 година. Какво да очакваме да се случи в района? Накъде ще насочите усилията си?
Ральо Ралев: Истината е, че няма как да ви кажа какво да очакваме, тъй като ние сме второстепенни бюджетни разпоредители. Към момента нямаме оформен бюджет и не знам с какви средства ще разполага района. 2017 година беше страхотна година за район „Северен“. Имахме 200 000 лева от гаражи, които ползвахме. Отпуснаха ни 170 000 лева тази година за тази цел, както и 600 000 лева целево гласуване от Общинския бюджет в Пловдив за капиталова програма. Така че, ако пак имаме бюджет, много неща ще се случат в район „Северен“. Все още не знам какъв бюджет ще бъде определен от Общинския съвет за района. Проекти имаме много, но трябва да се знае, че при нас улиците, които изнасят товарния трафик, са огромни.  Например, реконструкцията на ул. „Полет“, явяваща се байпас между „Карловска“ и Брезовско шосе, ще струва 1,3 млн. лева, от които за асфалт 650 000 лева, още толкова за направа на тротоари и осветление. Работата по ул. „Дилянка“ ще ни струва 1,1, млн. лева, при улици като „Иван Рилски“ – 323 000 лева, „Средец“ – 319 000 лева. Това са количествено-стойностни сметки, които показват колко пари струват тези инфраструктурни проекти. Бюджетът на района е непосилен да се справи с всички тези улици. Честно казано, бюджетът на Общината също е непосилен, защото има много райони. Всеки районен кмет иска да се случват повече неща в поверения му район, но всичко е свързано и с възможностите на бюджета на Общината.
Фокус: Но със сигурност може да кажем, че ще продължи активната работа по инфраструктурата и изграждането на паркинги?
Ральо Ралев: Не се съмнявайте в това. Тази година щяхме да изградим огромен паркинг за над 100 автомобила на бул. „Марица“, но партия „яхна“ няколко възрастни хора и те започнаха да събират подписки. Казаха, че не искат да се направи паркинг. Сега там се паркира в зелените площи, на тротоарите и т.н. В крайна сметка, когато правим нещо и изразходваме средства за даден микрорайон, ние очакваме хората да са доволни, да го оценяват и да го приемат позитивно. Когато се използва за политически цели, тогава просто не го правим. Това важи и за платеното паркиране. На паркинга на бул. „България“ 2,4 и 6 няма кандидати – не даваме паркоместа. Ако се появят кандидати – даваме. И за всеки един паркинг е така. Аз предпочитам да няма заявления, отколкото да има 5-6 и да се създава напрежение между хората, което да рефлектира и върху кметството.
Фокус: Всичко е в полза на хората, в крайна сметка?
Ральо Ралев: Живея, работя и управлявам с идеята, че всичко трябва да е полза на хората. Каквото го правим, да го направим в полза на хората. Ако хората го искат, значи е добро. Ако не го искат, значи не е добро. Моето мнение далеч не го приемам за миродавно. Как процедираме в кметството? Събирам служителите от районната администрация, споделям какво мисля и какво искам да направя. Ако повечето от тях не са на моето мнение, просто не го правим. Така призовавам всички колеги да работят и вярвам, че те го правят.
Тони МИХАЙЛОВ