Инж. Розалия Личева, РУО-Велико Търново: Училищата в областта имат готовност да възобновят учебната дейност след удължената зимна ваканция

Поради влошената метеорологична обстановка в много части от страната зимната ваканция бе удължена до 9 януари, но вчера стана ясно, че и следващата седмица ще бъде неучебна за някои общини.  За всички училища във Велико Търново и всички селища от общината неучебни ще бъдат дните 9 и 10 януари /понеделник и вторник/. Това гласи заповед, издадена от кмета Даниел Панов въз основа на правомощията, които нормативната уредба за местното самоуправление, предучилищното и училищното образование му отрежда. Заповедта е предоставена на Регионалното управление по образованието, както и на директорите на всички учебни заведения. Мярката е превантивна, с цел опазване на здравето на децата и учениците, а налагането й е мотивирано във връзка с прогнозираните ниски температури и риска от острите респираторни заболявания. В интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева разкри готови ли са училищата да посрещната учениците след края на ваканцията.

Фокус: Г-жо Личева, зимната ваканция във великотърновските училища бе удължена с цел опазване здравето на учениците. В тази връзка готови ли са училищата на територията на област Велико Търново да посрещнат учениците отново в понеделник, въпреки прогнозите за влошените метеорологични условия?

Инж. Розалия Личева: Заповедта за неучебни дни дойде от министъра на образованието и науката Меглена Кунева и се отнася за цяла България. Община Велико Търново и другите общини в областта също имаха готовност да обявят неучебни дни, но въпросът се реши едновременно за учениците от цялата страна. Моите предупреждения към всички, с които разговарям, са свързани с осигуряване на необходимите условия за обучение още в първите дни, в които се върнат от ваканция. Все пак знаем, че при толкова дълго отсъствие на учениците и поддържане на парното на минимално отопление, за да не замръзне, със сигурност ще бъде хладно. Директорите са ми дали уверение, че знаят условията, спазват ги и очакват да посрещнат децата така, както трябва и да има нормални условия на учебна дейност. В случай че възникнат непредвидени обстоятелства, както знаете, винаги сме в контакт с директорите на училища и при сигнал от тях, винаги търсим решение. При аварийни ситуации съдействаме и за обявяване на неучебни дни или пък намаляване на учебни часове разбира се със заповед на кмета на общината. Всичко това се решава според конкретната ситуация в съответното училище.

Фокус: Вие споменахте, че отоплението в училищата към момента е минимално, но ще бъдат ли предварително затоплени стаите до необходимите температури или това ще се случи, когато вече учениците са там?

Инж. Розалия Личева: Уверенията на директорите, с които разговарях, са, че са дали указания отоплението в сградите да започне 1-2 часа по-рано от началото на учебния ден, за да може към 8.00 часа, когато учениците са в училище да е достигната необходимата температура. Моите опасения са, че това може би не навсякъде ще се случи и първия ден може да има училище, в което няма да бъде достигната тази температура. В този конкретен случаи в някои от училищата, заедно с директорите, ще решим как да постъпим. При всички случаи ще се консултираме с директорите, за да не се допуска неучебен процес в училищата, в които може да се проведе такъв.

Фокус: А можем ли да припомним изискването за необходимите температури? Ако не се лъжа в класна стая е необходимо температурата да е 18 градуса.

Инж. Розалия Личева: Точно така. 18 градуса трябва да има в помещенията, в които са учениците. Ясно е, че няма как да е такава температурата в цялата сграда, но поне в класните стаи трябва да е достигната.

Фокус: През последните 10 дни имаше обилни снеговалежи, които създадоха някои проблеми в областта. Как се осъществяваше транспортирането на учениците до средищните училища, тъй като някои от пътищата не бяха в най-доброто си състояние? Имаше ли проблеми?

Инж. Розалия Личева: Миналата седмица не сме имали сигнали за нарушаване на транспортните връзки с училищата. Един от аргументите в планинската част от областта – в община Елена е, че някои от маршрутите на автобусите пътуват до доста стръмни малки населени места, за да вземат децата. По тази причина ще съобразяваме и ще очакваме първия ден ако има толкова ниски температури, че това да затруднява пътуването на автобуса, тези автобуси да не правят рискови превози на деца, но учебния процес с учениците, които са на територията на населеното място ще се провеждат, както и на тези, които са с по-централни и достъпни транспортни пътища. В тези случаи автобусите ще пътуват, но няма да излагаме учениците на риск.

Фокус: Всъщност можем ли да обобщим, че основният проблем идва повече от студовете и заледяванията по пътищата, отколкото от температурата в класните стаи, която се поддържа и към този момент не е достигала ниски стойности?

Инж. Розалия Личева: Да, точно така. Дано падането на температурите не е толкова рязко в неделя, за да може по-плавно да се отопляват класните стаи, в които децата ще учат.

Рени ПЪРВАНОВА