Инж. Румен Илиев, директор на ОПУ – Варна: През есента може да започне строежът на кръговото кръстовище до „Долна Трака“

Директорът на Областното пътно управление инж. Румен Илиев, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инж. Илиев, по време на извънредното заседание на Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата преди седмици, бяха набелязани краткосрочни и средносрочни мерки за намаляване на пътния травматизъм във Варненска област. Какво ще предприеме Областното управление на АПИ в следващите месеци?

Инж. Румен Илиев: След срещата ни бяха възложени две важни задачи, които трябва да свършим по две конфликтни точки, зададени от ОД на МВР. Но във връзка с тези краткосрочни и дългосрочни мерки, ние си работим всеки месец. Почистват се канавки, режат се храсти, косят се тревите, отстранява се всичко, което може да попречи на безопасността на движението. Но най-важното е, че започнахме да подменяме мантинелите и по третокласната пътна мрежа, където се налага. Предприели сме и мерки за подновяване на пътните знаци.

Фокус: Предвижда се полагане на специална шумяща маркировка на конфликтни точки – кои са тези места?

Инж. Румен Илиев: Местата са две. Едното е на път 2-29 Варна – Добрич. На връщане от Добрич, при деветия километър, движението е трилентово. За една година там станаха три катастрофи, незнайно защо. Изпреварват водачите точно там, където не трябва. Затова сме предвидили да направим напречна шумяща маркировка и да въведем ограничение на скоростта. Същото е и на път 3- 902 – Варна – Кичево – Балчик.

Фокус: Какво се предвижда да бъде направено в района на отбивката за „Долна Трака“ на пътя към курортите?

Инж. Румен Илиев: Имаме изработен проект за кръговото кръстовище. В момента е предаден за проверка в София, в Института по пътища и мостове. Когато е готов, по всяка вероятност есента ще започне да се прави, като се осигурят средства.

Фокус: Заложено ли е да се подменят маркировка, пътна сигнализация в областта – къде и кога? По инициатива на ОПУ започна поетапно разчистване на прорасли клони на дървета и храсти покрай основни пътни артерии, продължават ли тези дейности?

Инж. Румен Илиев: Маркировка ще се прави на първокласни и второкласни пътища, но и на третокласната пътна мрежа. Защото на повечето места гаранционните срокове изтекоха и трябва да се поднови за зимния сезон. Но друго, което предприехме от началото на лятото е оформянето на короните на дърветата по всички пътища. Защото повечето дървета са обрасли с дебели клони, надвиснали над пътя и при една силна буря могат да падат върху пътното платно. Затова направихме разчистване на пътя за Бургас до „Харамията“, включително и към Аврен. По пътя за „Златните“ това беше направено още преди лятото. Всички клони са изрязани. Онзиден получихме разрешение от Общината да отрежем опасно дърво на пътя за курортите.

Диана СТОЕВА